IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийският премиер отказва да се оттегли

От 2007 г. нито един австралийски премиер не е изкарал мандата си докрай и е падал от власт при някой от поредицата вътрешнопартийни преврати

11:45 | 23.08.18 г. 1
<p>
	Австралийският премиер Малкълм Търнбул. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Австралийският премиер Малкълм Търнбул. Снимка: Архив Ройтерс

Австралийският премиер Малкълм Търнбул отказа да се оттегли въпреки растящия натиск от съпартийците му в Австралийската либерална партия. Той обаче е готов да допусне нов вътрешнопартиен вот за лидерството в партията, ако бъде внесено искане за това с нужните подписи на депутатите от АЛП, предаде ДПА, цитирана от БТА.

До днес по обед местно време най-малко 13 министри се оттеглиха от правителството, само два дни след като Търнбул спечели с малка преднина спор за лидерското място с бившия министър на вътрешните работи Питър Дътън.

Пред репортери премиерът заяви днес, че ако получи искане, подписано от мнозинство депутати на либералите, той ще свика партийно заседание за утре по обед (около 2 ч. тази нощ по Гринуич).

Търнбул, подкрепата за когото спадна в последно време в социологическите проучвания, добави, че няма да се кандидатира при ново гласуване за лидер на партията.

Австралийските медии съобщиха, че министрите от сегашното правителство Скот Морисън и Джули Бишъп обмислят да се включат в подобна надпревара. Същото обмислял и Дътън, който поведе вътрешнопартиен бунт на консервативното крило на АЛП срещу по-умерения Търнбул.

От 2007 г. нито един австралийски премиер не е изкарал мандата си докрай и е падал от власт при някой от поредицата вътрешнопартийни преврати.

Самият Търнбул през 2015 г. свали от власт премиера Тони Абът, в чийто кабинет той беше министър.

"Австралийците с право ще бъдат ужасени от това, на което стават свидетели днес в парламента, както и от това, на което стават свидетели през цялата седмица", заяви Търнбул пред репортери пред парламента днес. "Мисля, че сме свидетели на доста целенасочен опит Либералната партия да бъде тласната още по вдясно. Заявиха го мнозина от замесените", продължи той.

Премиерът добави, че малцинство в партията и хора, които не са в парламента, се опитват "да тормозят и сплашват другите, за да осъществят желаната от тях промяна в партията".

Управлението на Търнбул беше белязано от раздори между умереното и консервативното крило на партията му.

Неговите опити да успокои консерваторите, включително с отказ от целта за намаляване на вредните емисии, която беше планирано да бъде въведена тази седмица, не бяха успешни.

Правителството отложи участието си в днешното заседание на долната камара на парламента, за да се съсредоточи върху скандала в партийното ръководство. Това предизвика недоволството на водача на опозиционната

Австралийска лейбъристка партия Бил Шортън. "Засрамете се", обърна се той към либералите в парламента.

За да има успех, подписката за смяна на Търнбул като лидер трябва да събере 43 подписа. При предишното гласуване за лидер във вторник той спечели срещу Дътън с 48 срещу 35 гласа.

Гласуването във вторник беше свикано от премиера с надеждата да се сложи край на спекулациите, че правителството му е загубило доверие, както сочат социологическите проучвания, отбелязва Асошиейтед прес.

/БТА/
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
KPetkov
преди 5 години
Защо? Да не спрял вятърът да ду...хаа?Неговите опити да успокои консерваторите, включително с отказ от целта за намаляване на вредните емисии, която беше планирано да бъде въведена тази седмица, не бяха успешни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още