IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките се разделят с най-много персонал от четири години насам

Близо 82% от планираното общо свиване е за европейски кредитори

14:19 | 27.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Банките по света предприемат най-големите си съкращения на персонал от четири години насам на фона на опити за свиване на разходите заради забавящата се икономика и въвеждането на дигиталните технологии.

Тази година повече от 50 кредитора обявиха планове за съкращаване на общо 77 780 работни места. Това е най-големият им брой от 2015 г. насам, когато бройката достигна 91 448. Това показват банкови и синдикални документи, обобщени от Bloomberg.

Банките в Европа, които трябва да продължат да понасят тежестта на отрицателните лихвени проценти и през идните години, съставляват почти 82% от общия брой работни места.

banks banks

Със съкращенията тази година общо за последните шест броят достига 425 000. Но реално обемът може да се окаже и още по-голям, тъй като много финансови институции освобождават персонал, без да го оповестяват.

Morgan Stanley е последната компания, която се разделя със свои служители. Според запознати 1500 работни места ще бъдат засегнати. Главния изпълнителен директор Джеймс Горман посочва, че съкращенията ще обхванат около 2% от работната сила на банката.

Данните за тази година също така подчертават отслабването на европейските банки на фона на сблъсъка на износно ориентираната икономика с международните търговски спорове, а в същото време отрицателните лихвени проценти изяждат приходите на кредиторите.

За разлика от САЩ, където правителствените програми и увеличаващите се лихви помогнаха на финансовия сектор да се възстанови след кризата, банките в Европа все още изпитват трудности да се стабилизират. Голяма част от банките съкращават работни места и продават бизнеси, за да стимулират печалбите.

Най-големият германски кредитор и начело на списъка с планирани свивания на персонала. Deutsche Bank планира да се раздели с 18 000 служители до 2022 г., разделяйки се с голяма част от бизнеса си с инвестиционно банкиране. Германия е и най-фрагментирания водещ банков пазар в Европа, както и един от най-предразположените към отрицателните лихви, тъй като кредиторите в страната държат повече депозити от своите конкуренти в чужбина.

банки банки

Банките по всяка вероятност ще продължат да намаляват персонала си и през следващата година. Швейцарската финансова компания Julius Baer Group Ltd. обмисля съкращения, за да намали разходите на фона на увеличаващата се конкуренция и свиването на маржовете, посочиха запознати по-рано този месец. Испанската Banco Bilbao Vizcaya Argentaria също планира да се раздели с част от служителите си в бизнеса за клиентски решения, като тенденцията може да се разрасне и към останалата част от бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още