Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Банките в Турция спряха плана за фирма за управление на лошите заеми

Кредиторите предпочитат да възстановят част от проблемните кредити сами, вместо да ги прехвърлят с отстъпка

Банките в Турция спряха плана за фирма за управление на лошите заеми

Снимка: Bloomberg

Турските банки суспендираха плана за създаване на фирма за управление на активи, която да поеме проблемния им дълг, като се обзаложиха, че е по-добре да възстановят част от заемите сами, вместо да ги прехвърлят с отстъпка, пише Bloomberg.

Още по темата
Кредиторите не са склонни да продават необслужвани заеми за по-малко от това, което струват, когато могат да преструктурират заемите и да съберат дължимото, коментират запознати, които не желаят да бъдат идентифицирани, тъй като въпросът е чувствителен.

Планът може да бъде съживен, ако има нов икономически шок, казват източниците на агенцията.

Банките залагат на прогнозите на Международния валутен фонд, че икономиката на Турция ще се разшири с 5% през следващата година след свиването от 5% през тази година.

Кредиторите са от ключово значение за политиката на президента Реджеп Тайип Ердоган да продължи да подхранва търсенето на кредити, за да даде приоритет на растежа.

Въпреки валутната криза и вълната от преструктуриране на дългове с цел подпомагане на бизнеса, засегнат от ограничителните мерки заради коронавируса, необслужваните заеми като процент от общия кредит намаляват до 4,1% в края на август от 5,3% през януари, според данни, събрани от банковия регулатор.

Още по темата

Лошите дългове могат да започнат да създават главоболия, когато темповете на кредитиране се забавят, според Европейската банка за възстановяване и развитие.

Банките в Турция се борят от май миналата година с това как да отделят проблемния дълг, за да продължат да кредитират. Твърди се, че разговорите са изпаднали в задънена улица почти веднага щом е повдигнат въпросът за ценообразуването и структурата на потенциалните транзакции.

Работата по плана за управление на активите продължава, казва Асоциацията на банките в Турция без да дава повече подробности.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Износът на саудитски петрол се свива с 38,7% през септември