IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковата индустрия трябва да се подготви по-добре за заплахите

Глобалните кризисни фактори все още не са под контрол според председателя на UniCredi Фабрицио Сакомани

14:48 | 13.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Фабрицио Сакомани.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Фабрицио Сакомани. Снимка: Архив Ройтерс

Световната банкова индустрия трябва да направи повече, за да се предпази от заплахи като пазарните сътресения, търговското напрежение, увеличаването на ливъриджа и последиците от проблемния италиански бюджет, твърдят лидерите, които се събраха на годишната среща на Института за международни финанси в Бали, пише Bloomberg.

“Повтарящата се тема е, че финансите са укрепнали, но не са оправени”, коментира Фабрицио Сакомани, председател на UniCredit SpA и бивш заместник-управител на Италианската централна банка.

Въпреки че е направено много за укрепване на балансите на банките, “глобалните кризисни фактори все още не са под контрол”, допълва той.

След финансовия срив преди десетилети, най-големите световни икономики се обединиха, за да успокоят пазарите и да възстановят растежа. Но сега лидерите не успяват да постигнат обща позиция, тъй като търговският спор между САЩ и Китай не дава признаци да приключи скоро, а развиващите се пазари не могат да се справят с обръщането на капиталовите потоци.

Сривът на фондовите пазари през изминалата седмица подчерта всичко това, макар че в петък се появиха сигнали за успокояване на ситуацията.

Италианските бюджетни планове и обвинителната реторика срещу европейските партньори на страната многократно бяха коментирани от министрите и централните банкери по време на паралелните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка, които се провеждат в Бали.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още