IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bayer пак подобри офертата си за Monsanto

Германският гигант вече предлага 127,5 долара за акция на американския производител на семена

10:45 | 06.09.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Bayer AG за втори път “подслади” офертата си за поглъщане на Monsanto Co., съобщава Bloomberg.

Германската химическа компания обяви, че е в напреднали преговори с американския гигант за производство на семена. Ако сделката се реализира, тя ще бъде най-голямата в сектора на селското стопанство в глобален план.

Bayer има готовност да плати 127,5 долара за акция на Monsanto. Новата оферта е с 2% повече от последното предложение на германския концерн и с 19% над цената на затваряне на акциите на американската компания.

Германският конгломерат още няма гаранции, че ще се стигне до сделка. Monsanto междувременно обяви в изявление, че оценява новата оферта, както и предложения от други страни и стратегически алтернативи.

Според анализатори на Sanford C. Bernstein Monsanto може да се реши на сделката, ако Bayer увеличи офертата си до 135 долара на акция.

Първата оферта на германския гигант беше за 122 долара за акция на американската компания. Тя беше отхвърлена от Monsanto като прекалено ниска. По-късно обаче производителят на семена даде достъп на германската група до финансовите си отчети за надлежна проверка и потенциална корекция на офертата. И коригираното предложение обаче не беше прието.

От май месец, когато Bayer отправи първата си оферта за придобиване на компанията, акциите на Monsanto поевтиняват. В петък те приключиха сесията на ниво от 107,44 долара за брой. Вчера американските борси бяха затворени заради Деня на труда в САЩ.

Глобалната земеделска индустрия стана свидетел на поредица от големи сделки, които може да оставят накрая само няколко глобални играчи, предлагащи пълна гама от продукти и услуги за селскостопанските производители. China National Chemical Corp. например се договори да придобие Syngenta, а DuPont Co. и Dow Chemical Co. също планират сливане. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
0pk
преди 7 години
Абе не са прости немците, хем ше се отърват от доларите, хем ше държат под конрол тва чудовище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 7 години
сакън недейте, че тогава нашите рубладжии няма как да обвиняват чичо сам във всичките им неуспехи и дребни комплекси :):) нека си остане американса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още