IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бедствията по света тази година са нанесли щети за 158 млрд. долара

В същото време застрахователните компании са изплатили общо едва 42 млрд. долара за отстраняване на последици от катастрофите

17:06 | 15.12.16 г.
<p>
	След земетресенията през април в Япония. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

След земетресенията през април в Япония. Снимка: архив Ройтерс

Общите икономически загуби от природни катастрофи и бедствия, причинени от човека, в целия свят за тази година възлизат на 158 млрд. долара. Това е с 1,5 пъти повече, отколкото през 2015 г., когато съответните загуби са били 94 млрд. долара, информира ТАСС, като се позовава на данни на швейцарската презастрахователна компания Swiss Re.

За 2016 г. общите икономически загуби от всички катаклизми, както природни, така и по човешка вина, възлизат на не по-малко от 158 млрд. долара, се посочва в доклад на компанията. По данни на Swiss Re застрахователните компании са изплатили общо едва 42 млрд. долара за отстраняване на последици от катастрофите.

Компанията отбелязва, че голяма част от щетите (150 млрд. долара) са нанесени от стихийни бедствия. Най-опустошителни са били земетресенията в Япония през април тази година. В резултат в префектура Кумамото бяха разрушени напълно или частично над 30 хил.  жилища, като общите икономически щети, по изчисления на компанията, възлизат на 20 млрд. долара.

Сред най-разрушителните природни катаклизми се споменават също земетресението в Италия, наводненията в САЩ, Европа и Азия, ураганът "Матю" в САЩ, мащабните горски пожари в Канада. Според статистиката в резултат на стихиите през 2016 г. са загинали около 10 хил. души.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още