IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бенямин Нетаняху ще обсъди с Доналд Тръмп усилията за мир с палестинците

Американският президент, който в събота кацна в Саудитска Арабия, е очакван в Израел в понеделник, а във вторник - на Западния бряг

17:20 | 21.05.17 г.
<p>
	<em>Израелският премиер Бенямин Нетаняху. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Израелският премиер Бенямин Нетаняху. Снимка: Архив Ройтерс

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви днес, че при посещението на американския президент Доналд Тръмп в страната му ще обсъдени с него усилията за мир с палестинците, предаде Франс прес.

Тръмп, който вчера пристигна в Саудитска Арабия, е очакван утре в Израел, а във вторник - на Западния бряг, окупирана от еврейската държава палестинска територия.

"Ще обсъдя с президента Тръмп пътищата за още по-съществено укрепване на първостепенния и най-важен от съюзите ни - със САЩ", каза Нетаняху, откривайки седмичния министерски съвет. "Ще засилим още повече връзките си в областта на сигурността, които укрепват с всеки изминал ден, и ще обсъдим пътищата за напредък към мир с палестинците", каза премиерът. "Господин президент, нямаме търпение да ви посрещнем, гражданите на Израел ще ви приемат с отворени обятия", добави той.

Нетаняху, който ръководи най-дясното правителство в историята на Израел, подчерта също, че първата международна обиколка на Тръмп след избирането му, минава през "Ерусалим, столицата на Израел". Свещеният град е в центъра на конфликта между израелци и палестинци. Първите го смятат за своя неделима столица, а вторите се надяват Източен Ерусалим да стане столица на бъдещата им държава, която чакат от близо 70 години.

В предизборната си кампания Тръмп обеща да премести американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим и да признае Ерусалим за столица на Израел, скъсвайки с историческата дипломация на САЩ и спазвания от международната общност консенсус.

Нетаняху разпореди на кабинета да присъства на официалното посрещане на Тръмп, след като стана ясно, че някои министри смята да го пропуснат събитието, отбелязва Асошиейтед прес.

Изискването е най-новата от поредица промени в последната минута в графика на президентското посещение в разрез с най-детайлно планираните подобни операции в миналото. Първоначално се планираше посрещането на Тръмп на израелското международно летище да включва речи и приветствия на дълъг списък видни фигури. По-късно обаче Белият дом помоли за по-кратка церемония заради жегата, в резултат на което повечето израелски министри решиха да не присъстват. Вестник "Аарец" съобщи, че Нетаняху се е ядосал на министрите си и е наредил на целия кабинет да участва в утрешното посрещане. Премиерът иска непременно да направи добро впечатление на Тръмп при посещението му, отбелязва АП.

Междувременно се очаква израелското правителство да обсъди мерки, които ще спомогнат за икономическото развитие в палестинските територии, както каза пред израелското военно радио министърът на транспорта и разузнаването Израел Кац.

От канцеларията на премиера отказаха да конкретизират какви са мерките, но се предполага, че те ще включват издаване на разрешителни за строителство, каквито почти не се дават на палестинците, чиито земи са осеяни с израелски селища.

Израелският министър на националната инфраструктура, енергетиката и водните ресурси Ювал Щайниц изрази безпокойство от американската оръжейна сделка на стойност 110 милиарда долара със Саудитска Арабия. Щайниц, довереник на премиера Нетаняху, отбеляза, че израелските висши представители ще трябва да чуят обясненията за сделката, когато президентът Тръмп пристигне в Израел в понеделник. Министърът подчерта, че е от решаващо значение страната му да запази военното си превъзходство над арабските си съседи, въпреки затоплянето на отношенията със сунитски арабски страни като Саудитска Арабия.

"Това не страна, с която поддържаме дипломатически отношения, тя остава вражеска страна и никой не знае какво ни очаква в бъдеще", отбеляза Щайниц. Сделката определено е нещо, което би трябвало да ни тревожи, добави той.
При визитата си в Израел и палестинските територии Тръмп ще има отделни срещи с Нетаняху и с палестинския президент Махмуд Абас. Предвидено е също посещение на мемориала за жертвите на Холокоста "Яд Вашем".

Във вторник американският президент ще отпътува за Рим.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още