IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин се обяви за преходно правителство в Сирия

Ролята на Русия в уреждането на сирийската криза може да се отрази положително на решаването на ситуацията в Източна Украйна, смята Щайнмайер

08:35 | 28.09.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер се обяви за създаване на преходно правителство в Сирия. Същевременно той предложи посредничество между привърженици и противници на диалога със сирийския президент Башар Асад, съобщи DPA, цитирайки участие на министъра в предаване на германската телевизия ARD.

„Ако успеем да съберем всички основни играчи в региона, Европа, САЩ и Русия (. . .) под един общ знаменател (... ) това означава, че отиваме към съставяне на преходно правителство и това вече би било голям успех", заяви Щайнмайер. Същевременно дипломатът подчерта, че тази възможност е независима от онова, което се случи със сирийския президент Асад.

Асад е важен за прекратяването на огъня в Сирия, но в дългосрочна перспектива мирното бъдеще на страната не може да е свързано с него, посочи германският външен министър. 

Щайнмайер призна, че е водил разговори със сирийски опозиционни политици, които са го уверили, че „в Сирия без Асад не може да има прекратяване на огъна, а с Асад не може да има бъдеще“. „Това е дилема“,  подчерта Щайнмайер. По думите му в Сирия не може да се създадат защитни зони и коридори за цивилното население и бежанците без намесата на сирийската армия. 

По думите на германския топ дипломат ролята на Русия в уреждането на сирийската криза може да се отрази положително на решаването на ситуацията в Източна Украйна. „Надявам се, че сътрудничеството /с Русия/ по въпроса за Сирия ще ни помогне да направим крачка напред в украинския конфликт", каза министърът. Той обаче не препоръча да се разглеждат действията на Москва за сирийското уреждане в контекста на ситуацията в Украйна.

„Аз не бих смесвал тези две неща", добави Щайнмайер, като повтори официалната позиция на Берлин, че санкциите срещу Русия може да бъдат снети само в случай на изпълнение на минските договорености.

Темата за бежанската криза можете да следите тук
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Ха ха. Ами то много няма избор мой човек - или марионетка на САЩ , или на Путин. Това е така не само в Сирия, а в цял свят.Другото важно е да се мачкат кюрдите за да не се сърди Турция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 0
Internet
преди 8 години
Проамериканската опозиция са 1000-2000 души, владеещи на 2-3 места по 2-3 села и това е. И на тези нещастници трябва да се даде властта в Сирия само защото са Вярни СЛУГИ НА ВАШИНГТОНЕгати смешкатаВпрочем нали точно тези - от демократичнта опозиция, предават американско оръжие на Ислямска държава като се разоръжават пред нея...***...Така им е казал шефът на ИД -. Джончо Майккейн
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 0
Kosto
преди 8 години
do крас: тъжно, но факт. Загубил войната, без войска, без приятели с войска, без петрол, със или без производство васалът си остава васал, въпреки цялото лицемерие за пред електората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 3
крас
преди 8 години
"Берлин го питат за ИСИЛ, той отговаря за Асад. Слочаенос? Немисла."БЕРЛИН ПРОСТО НИКОЙ НЕ ГО ПИТА!КАТО ЗАВИСИМА ОКУПИРАНА ОТ АМЕРИКАНСКИ, АНГЛИЙСКИ И ФРЕНСКИ ВОЙСКИ ДЪРЖАВА ТЕ ПРАВЯТ ТОВА КОЕТО ЧИЧО САМ ИМ НАРЕДИ.ТОТАЛНО ОБЕЗЛИЧЕНА КОЛОНИАЛНА ДЪРЖАВА Е ГЕРМАНИЯ, А ПРАВИТЕЛСТВАТА ИМ СА ВСЕ ТАКИВА ИЗВАДЕНИ ОТ СТАРЧЕСКИТЕ ДОМОВЕ ЛИЧНОСТИ КАТО ЩАЙНМАЕР И БАБА МЕРКЕЛ И ПОДОБИЯ.ЛИПСВА Я СВЕЖАТА КРЪВ ИЛИ АКО Я ИМА ТЯ Е НЯКАКВИ ДЕГРАДИРАЛИ *** И ЛИСБИЙКИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 2
крас
преди 8 години
Ако успеем да СЪБЕРЕМ всички основни играчи в региона, Европа, САЩ и Русия под един общ знаменател това означава, че отиваме към съставяне на преходно правителство и това вече би било голям успех", заяви ЩайнмайерКОИ СТЕ ВИЕ, ЧЕ ДА "СЪБИРАТЕ" ДА ИНИЦИИРАТЕ ПОДОБНИ ИНИЦИАТИВИ ?!Фрицовете нещо са позабравили, че и към момента са една ОКУПИРАНА и лишена от СУВЕРИНИТЕТ държава в която още действат решенията от ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА и в която има както АМЕРИКАНСКИ , така и ФРЕНСКИ и АНГЛИЙСКИ военни бази!!Щайнмаер може да си стои на насрания *** и да не забравя, че докато в държавата му ги има тези войски те ще са колония на САЩ, АНГЛИЯ а защо не и на ФРАНЦИЯ. В ПЛАНОВЕТЕ НА ЯНКИТЕ Е ПРЕДВИДЕНО ДА ВКАРАТ В ГЕРМАНИЯ МАРОКАНСКИ СКАКАЛЦИ И ДА ПРЕВЪРНАТ ОСТАТЪЦИТЕ ОТ ГЕРМАНИЯ В ЕДНО АФРИКАНСКО ГЕТО!Сори, но това е реалността!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 2
abdul
преди 8 години
Берлин го питат за ИСИЛ, той отговаря за Асад. Слочаенос? Немисла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
ABBA
преди 8 години
Берлин може да се обявява само дари в комуналните им квартири да има германци или "сирийци".Друго не им е позволил Фашингтон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
И аз това щах да напиша. баБерлин не може да прозре (или се прави) простата истина, която дори Баце им каза в прав текст.И не става тук дума за това, какво САЩ могат да направят за Мерцедесите. Става дума, че САЩ държат тоягата а Германия нито има боеспособна армия, нито има бойна техника нито нужното разузнаване и спец части. Ясно е, че в Сирия в момента, никакви други аргументи освен военните не важат. Със заплахи, рушвети и лицемерие тук не става. Просто на никой не му пука от това, че са немци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
"Когато нямам пари, не трябвало да пия лимонада, когато имам пари, не бивало да пия лимонада, кога по дяволите да пия лимонада", та и с Асад така - има го, няма го - мир няма да има докато спонсорираме брадати бабаити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 4
Kosto
преди 8 години
Хайде стига сте се заблуждавали, че от Германия зависи нещо! Нищо не зависи.Ако трябва САЩ ще ви намигнат, че на Мерцедес-ите нещо задната седалка не е наред и застрашава кръста на затлъстялата нация тъй че ще се забранят продажбите и Меркел ще поведе хорото в желаната от САЩ посока...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още