IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в ОИСР нараства до 7,4% през юли

Безработните сред 34-те страни членки на организацията са все още с над 10 млн. повече от юли 2008 г.

15:39 | 09.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Безработицата в ОИСР нараства до 7,4% през юли

Безработицата сред 34-те страни членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) се повишава през юли, сигнализирайки, че възстановяването на световната икономика все още е прекалено слабо и неравномерно, за да бъдат възстановени загубените работни места след финансовата криза, пише MarketWatch.

Нивото на безработица в рамките на организацията нараства за пръв път от февруари насам до 7,4% през юли от 7,3% през юни. Това означава, че 44,8 млн. души сред 34-те страни членки остават без работа, което е с 10,2 млн. повече от юли 2008 г., но и с 5,1 млн. по-малко от пика през април 2010 г.

Безработицата се увеличава в САЩ, Япония, Мексико и Австралия, остава непроменена в еврозоната и намалява в Канада и Южна Корея, обяви базираната в Париж организация.

Някои от водещите централни банки наскоро насочиха вниманието си към нивата на безработица и непълна заетост, разчитайки ги като показател, че все още има съществено количество свободен потенциал в икономиките им. Това ги подтикна да обявят, че няма да затягат паричната си политика, докато този капацитет не бъде усвоен.

Младежката безработица във възрастовата група между 15 и 24 години остава непроменена при 14,9% в ОИСР. Младото поколение пое особено тежък удар от свиването на трудовия пазар в годините след световната финансова криза, като се появиха опасения, че поколението ще бъде „загубено“, тъй като перспективите пред него ще бъдат ограничени заради липсата на трудов опит.

Лидерите на водещите икономики се надяваха, че през 2014 г. ще видят значително забързване на темпа на възстановяване на икономиката и разкриването на нови работни места, но изглежда годината ще разочарова и на двата фронта. Институции като ОИСР и Международния валутен фонд (МВФ) понижиха годишните си прогнози за растежа, очаквайки слаб разширяване през идните месеци.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още