IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в ОИСР спадна до 7,4% през април

Спадът е сигнал, че растежът в развитите икономики допринася за разкриването на нови работни места

14:59 | 11.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Безработицата в ОИСР спадна до 7,4% през април

През април безработицата в 34-те държави членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) се понижи, но броят на хората без работа остава с 10,3 млн. души по-висок, отколкото преди началото на финансовата криза от 2008 г., съобщава MarketWatch.

Според ОИСР безработицата в държавите членки – повечето, от които са държави с развити икономики – е спаднала до 7,4% от 7,5% във всеки от първите три месеца на 2014 г. Броят на хората, които са без работа, е намалял до 44,5 млн. от 45,8 млн., колкото бе през март.

Спадът на безработицата е сигнал, че икономическият растеж в развитите икономики допринася за разкриването на нови работни места, но икономическото възстановяване най-вероятно ще е бавно и непостоянно в доста развити държави. Ето защо нивото на безработица в ОИСР едва ли бързо ще се върне на предкризисните си нива.

Наскоро някои водещи централни банки заявиха, че високата безработица е индикатор, че има значителен свободен капацитет в техните перспективни икономики и сигнализираха, че няма да затягат паричната политика, докато обстановката на пазара на труда не се нормализира.

Бавното понижение на нивото на безработицата сред държавите членки на ОИСР означава, че скоро едва ли ще има покачване на лихвените проценти и оттегляне на другите форми на паричната политика. В еврозоната, където безработицата остава най-висока, миналия четвъртък Европейската централна банка обяви нови стимули.

Най-тежко засегнати от свития трудов пазар в годините след финансовата криза са младите хора. Поради тази причина се породиха опасения за „загуба на цяло едно поколение“, тъй като перспективите пред младежите ще бъдат неясни заради липсата на трудов опит.

Все пак има сигнали, че трудовите перспективи пред младежите се подобряват, и то с по-бързи темпове, отколкото при по-възрастното население. Безработицата сред младежите на възраст от 15 до 24 години се понижи от 15,4% до 14,8 на сто. Спадът се дължи основно на САЩ, където младежката безработица намаля до 12,8% от 14,5%.

Въпреки това младежката безработица остава изключително висока в държавите от Южна Европа – в Испания е 53,5%, в Италия – 43,3%, а в Гърция – 56,9 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още