Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Безработицата в света е намаляла до нивата отпреди финансовата криза

През 2018 година в света е имало 172 милиона безработни, което отговаря на ниво на безработицата от 5 процента

Безработицата в света е намаляла до нивата отпреди финансовата криза

Снимка: Архив Ройтерс

Безработицата в света леко е спаднала през миналата година, достигайки отново до нивото си отпреди финансовата криза от 2008 година, но перспективите остават несигурни заради нарасналите макроикономически рискове. Това съобщи днес в годишния си доклад Международната организация на труда (МОТ) към ООН, цитирана от Франс прес.

През 2018 година в света е имало 172 милиона безработни, което отговаря на ниво на безработицата от 5 процента (спрямо 5,1 процента през 2017 година), каквото е било и през 2008 година.

Глобално нивото на безработицата трябва да се укрепи на 4,9 процента през 2019 и 2020 година, ако световната икономика иска да успее да избегне "голяма рецесия", се посочва в публикуваните днес прогнози на МОТ.

"Нивото на безработицата практически трябва да остане непроменено през следващите години", твърди докладът.

"Въпреки това прогнозите за безработицата са много несигурни заради икономическите, финансовите и геополитическите рискове. Всъщност вече има признаци за влошаване на световните икономически перспективи, за което свидетелства и преразглеждането към понижение на прогнозите на МВФ за растежа", предупреждава докладът.

Дори ако няма рецесия, нарастването на световното население неминуемо ще доведе до увеличаване на безработните (173,6 милиона през 2019 година и 174,3 милиона през 2020 година), тъй като пазарът на труда няма да успее да поеме всички "новопристигнали".

В годишния си доклад за заетостта и социалните въпроси в света МОТ подчертава също така трудното преодоляване на разликата между нивото на трудова заетост при мъжете (75 процента) и при жените (48 процента) най-вече в арабските страни, Северна Африка и Южна Азия.

"След период на бързо подобрение, който продължи до 2003 година, напредъкът в преодоляването на разликата в заетостта при мъжете и жените се е забавил", твърди МОТ.

Друг проблем, очертан от доклада, е запазването на неофициалната заетост (недекларирания труд) - категория, в която влизат 2 милиарда работещи.

"Да имаш работа не гарантира винаги, че водиш приличен живот. Доказателството е това, че 700 милиона души живеят в състояние на крайна бедност или на умерена бедност, въпреки че имат работа", заяви в комюнике директорът на отдела за проучвания на МОТ Дамиан Гримшоу.

Като цяло обаче МОТ е установила значителен спад в броя на бедните работещи през последните 30 години.

/БТА/

По статията работи: Екип на Investor.bg
Още по темата: Други безработица

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
САЩ ограничават доставките на самолетно гориво за Венецуела