Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Безразсъдната заплаха на Тръмп срещу световната търговия

Конкуренцията е изворът на просперитета – а либералната търговия насърчава конкуренцията

Безразсъдната заплаха на Тръмп срещу световната търговия

Снимка: Архив Ройтерс

Вероятно заради настоявания от страна на администрацията на САЩ в последното си изявление големите икономики в Г20 се отказаха от стандартното си обещание да „избягват всички форми на протекционизъм“. Заслужава си да помислим защо изобщо си заслужаваше такова обещание да се прави – и да се спазва, коментира BloombergView.

Причината със сигурност не е, че правителствата винаги държат на думата си. От години те отстъпват от ангажимента си да поддържат пазарите отворени – и отчасти по тази причина перспективите пред световната търговия вече изглеждаха слаби. Но тези прогнози ще се влошат още повече, ако правителствата, водени от САЩ, сега се отнесат към протекционизма като към политика, която открито възприемат.

По време на възстановяването от последната глобална рецесия обемът на световната търговия нарасна по-бавно, отколкото трябваше. През последните четири години най-вече забавянето е особено ясно изразено. Да се достигне до причините за това не е лесно. Слабото търсене на инвестиции в резултат на необичайно тежкия срив е един от факторите. Но търговската политика е друга. От 2012 г. насам протекционизмът бавно върви нагоре.

Още по темата

Както винаги, традиционни мерки, като държавна помощ, стимули за износ и обществени поръчки, се използват за защита на местните производители. Освен това правителствата навсякъде използват нови изисквания за местно съдържание, дискриминирайки чуждите конкуренти. Според един анализ САЩ са повели тази тенденция след 2008 г., дори с привидно протърговска администрация начело.

Истинско клише по отношение на търговската политика е твърдението, че трябва да продължаваш да се движиш, за да не изостанеш, а опитът през последните няколко години защитава тази теза. Без големи нови споразумения като Транстихоокеанското партньорство – твърдо подкрепяно от бившия президент на САЩ Барак Обама, но отхвърлено от Конгреса – международната конкуренция намалява. Вместо този леко обезсилващ процес на свиване, президентът Доналд Тръмп сега обмисля фронтална атака срещу либералната търговия.

Въпреки че основният аргумент в подкрепа на свободната търговия напоследък не е на мода, той остава все толкова силен и прост. Конкуренцията е изворът на просперитета – а либералната търговия насърчава конкуренцията. Карайки производителите да бъдат по-иновативни, да се специализират и конкурират, икономиките стават по-ефективни. Ако този процес се спре, накрая хората като цяло ще са по-зле.

„Като цяло“ обаче не е от значение. Търговията включва победители и победени – което важи, между другото, и за технологичния напредък и за изцяло местната конкуренция. При всички положения най-мъдрото средство за защита е да се подкрепят работниците, които търпят цената на тази дислокация, особено чрез помощ за нови обучения и физическо преместване. Колкото повече се разраства икономиката, толкова по-лесно могат да бъдат откривани финансови средства за подобни програми. Алтернативата е порочен кръг от изчезнала конкуренция, потиснат растеж и застой на жизнените стандарти.

Промените в реториката са едно нещо, промените в политика – съвсем друго. Но ако действията следват думите, светът се намира в опасност. Ако Тръмп поведе правителствата към нова ера на отявлен протекционизъм, той ще нанесе огромни щети както на САЩ, така и на по-широката глобална икономика.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
1
 
5
преди 3 години
Няма профилна снимка
Това е интересно от Блумбърг:
A century ago, remarkably enough, free trade was the populist position. In 1911, The Tariff in Our Times, a book by the muckraking journalist Ida Tarbell, argued that high tariff walls protected capitalists, not workers.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2016-03-31/an-inconvenient-truth-about-free-trade
http://www.chronogram.com/hudsonvalley/larry-beinharts-body-politic-some-free-truths-about-free-trade/Content?oid=2404788
5
 
10
 
4
majnata до: zaw12929
преди 3 години
"Авторката иска да върне Хилари- съсипвала България."

Авторката утре може да напише как Тръмпа е най велик , кат и разпоредят "отгоре". Тая медия е платена от Блумбърг и не очаквай чудеса !
8
 
14
 
3
преди 3 години
Искат да изкарат Тръмп виновен за всичко.
А всъщност не могат да понесат загубата на власт.

Либерализма и хо.мос.ексуализма са много близко до израждане в някаква нова съвременна форма на нацистка диктатура.
Следете какво се случва в ООН.
Има някаква сделка между либерали (хо.мо.сексуалисти) и ислямските фанатици в ущърб на САЩ, Русия, Израел и на всеки друг, който не е хомосексуалист. Това започна в някакъв момент от управлението на Барак Обама. Сигурно някой ще си спомни как Обама открито заплаши президента на Уганда, че ще спрат всякаква подкрепа за нацията му понеже не искат да узаконят правата на геьовете. Който се интересува да провери новините от 17-ти февруари 2014г.
Това право на избор ли е, или нова форма на фашизъм?
Къде отиде демокрацията при управлението на хомосексуални либерали?
6
 
12
 
2
преди 3 години
САЩ никога няма да въведат ограничение срещу глобалната търговия - просто това ще е сигурна смърт за най силният им експортен продукт , а именно US Dollar
6
 
10
 
1
преди 3 години
Авторката иска да върне Хилари- съсипвала България. Добре сте платена, а българите кучета ни яли/

Още от Други
Доминацията на Русия на пазара на пшеница се засилва