IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BHP Billiton отписва 3,76 млрд. долара

За британско-австралийската компания това ще е третото отписване в рамките на три години

11:10 | 15.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
BHP Billiton отписва 3,76 млрд. долара

Най-голямата в света минна компания BHP Billiton ще направи обезценка от 3,76 милиарда долара на своето американско подразделение за нефт и газ на фона на ниските цени на суровината, предава Ройтерс.

След налагането на данъците и таксите този ход се очаква да натежи с 2 млрд. долара на нетната печалба на дружеството, чиито резултати за годината ще бъдат обявени на 22 юли.

В основата на отписването е газовото находище Hawkville  в щата Тексас, съобщи британско-австралийската компания. За конкурента на Rio Tinto това ще е третото отписване в рамките на три години.

След отчисленията нефтените и газовите активи на територията на САЩ на BHP Billiton ще бъдат на стойност около 24 милиарда долара.

Полетата за добив на шистов газ могат значително по-лесно да се закриват в сравнение с конвенционалните нефтени и газови кладенци, така че в това отношение концерните могат по-бързо да променят плановете си.

Базираният в Мелбърн концерн е принуден да намалява разходите си заради срива в цената на желязната руда, който свива печалбата. До каква степен точно обратният тренд в американския добив на шистов газ ще се отрази на общата продукция BHP ще съобщи на 22 юли при представянето на годишните си резултати. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още