IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Грос: Централните банки печатат пари като луди

Именно затова наблюдаваме ръст в цените на петрола, златото и други суровини, посочва основателят на Pimco

11:24 | 12.01.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Бил Грос: Централните банки печатат пари като луди

Централните банки „печатат пари като за последно“ и това може да върне призрака на инфлацията, казва Бил Грос, основателят на Pimco, най-големият облигационен фонд в света.

Като инжектират „стотици милиарди“ на валутните пазари централните банки „могат да предизвикат инфлация и именно за това наблюдаваме ръст на цените на петрола, златото и други суровини“, казва Грос, цитиран от CNBC.

В същото време „съществува и потенциал за дефлация в случай, че частните кредитни пазари не успеят да вдъхнат доверие и да демонстрират платежоспособност“, казва Грос. „Така че сме изправени пред огромен риск, не само в САЩ, но и глобално“.

През 2012 г. Грос очаква „паранормален“ пазар, характеризиран от „кредитен риск и риск при сконтовите облигации“. Според него мотивацията на банките да разширяват кредитирането също ще отслабне.

Според Грос през тази година инвеститорите в акции и облигации трябва да понижат очакванията си за възвръщаемост с 2% до 5%.

Грос прогнозира също, че през следващите 3 до 4 години Федералният резерв (Фед) ще запази основния лихвен процент „точно там, където е сега - на 25 базисни пункта“.

През изминалата година инвеститорите са изтеглили от управлявания от Грос Total Return Fund 10 млрд. долара. Въпреки това Грос изтъква, че в началото на 2011 г. фондът е разполагал с 240 млрд. долара, а в края с 244 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 4
4o4kobg
преди 12 години
айде престанете с това злато и златен стандарт, няма как да се случи!!!Всеки който си мисли, че това е възможно е неграмотен икономически и си няма идея за парично предлагане и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
eboyanov
преди 12 години
ейй този Кейнс - Хитлер в икономиката в този случай виждам едно решение на проблема колкото и налудничево да звучи - всички зелени партий и организаций да започнат жестоки протести в защита на дърветата които се режат за да се печатат пари !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
all_trader2
преди 12 години
за да се свъши с тая криза трябва да се върни връзката между златото и долара - очувидно обаче банкерите не иска и да си го помислят просто кризата ще продължава докато системата частно централва банкиране продължава - тoeст - пари като дълг кризата е структурна не циклична
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
meto76
преди 12 години
Този не фалира ли?Хората си теглят парите, защото е пълен ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още