IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bitcoin прескочи 1 000 долара за първи път от 2013 г.

През последната година криптовалутата се засили благодарение на ускоряващото се търсене най-вече от Китай

15:57 | 02.01.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Дигиталната валута Bitcoin прескочи границата от 1 000 долара за първи път от три години насам, като изпреварва всички валути с поскъпването от 125%, отчетено през 2016 г., предава Ройтер

Криптовалутата не разполага с централен монетарен орган и разчита вместо това на хиляди компютри по цял свят, които валидират трансакциите и добавят нови биткойни в системата.

Биткойнът поскъпна с 2,5% до 1 022 долара на базираната в Европа борса Bitstamp. Това е най-високото ниво на криптовалутата от декември 2013 г.

Информационната агенция предупреждава, че биткойнът е силно волатилна валута и припомня, че за два месеца в края на 2013 г. тя поскъпна до над 1 100 долара, а след това за броени седмици се срина до под 400 долара заради хакерска атака над базираната в Токио електронна борса за търговия с биткойни Mt. Gox.

През 2016 г. най-голямото дневно движение на валутата беше в рамките на 10% и макар че през последните две години тя да е доста по-стабилна, това пак е сериозна волатилност в сравнение с останалите валути. През 2013 г. обаче колебанията в курса на криптовалутата достигаха 40%, припомня още агенцията.

През последната година биткойнът се засили благодарение на ускоряващото се търсене най-вече от Китай на фона на 7% спад на юана през миналата година. Криптовалутата е интересна за китайците, тъй като не попада под контрола на никой орган и така те могат да заобиколят мерките за капиталов контрол в страната.

Сега дигиталната валута може да се окаже интересна и за индийците, след като премиерът Нарендра Моди изтегли банкнотите с висок номинал от обращение през ноември. Още повече, че в обращение са все повече биткойни – 12,5 се добавят в системата на всеки 10 минути. Общата стойност на биткойните се оценява на 16 млрд. долара, което е около средната стойност на компаниите от индекса FTSE 100.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
dani de vito
преди 7 години
https://bitcoinwisdom.com/markets/btcchina/btccnyТука е горещо ! Обем за деня 1500000 биткойна на цена над 1.5 млрд долара ! Доближават дневна търговия в злато и петрол !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
marin1
преди 7 години
Във момента цената в https://***.korbit.co.kr/ (Корейска борса) цената доближава 1.100 $, при нелош обем - около 4 милиона долара!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
dani de vito
преди 7 години
Много добър анализ и прозрения.Мога само да добавя че обема на търговията в последния месец на биткойни е над 150 милиона единици в ренминби ,в долари са 500 хиляди ,в евро 200 хиляди .Обеми в друга валута скачат в пъти ,но са пренебрежимо малки в сравнение с Големия дракон.Очаквам включването на Индия да е в доларовата търговия на криптовалутата и в паунда.Но за сега бъркотията там е толкова голяма ,че може и интернет и електричество да нямат вече поради неплатени задължения болшинството от хората,както нямат и банкови сметки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още