Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Битката на Канада с въглеродните емисии

Страната има амбиции да се превърне в въглеродно неутрална икономика до 2050 година и планира това да стане с минимален праг на цените на емисиите

Битката на Канада с въглеродните емисии

Снимка: Bloomberg LP

Канада планира да намали емисиите въглероден диоксид с 1/3 спрямо сегашните нива до 2030 година и да се превърне във въглеродно неутрална икономика до 2050 година, пише Международният валутен фонд (МВФ) след края на прегледа на икономиката на страната, изготвен през миналата седмица.

Страната има и междинна цел - намаление на емисиите въглероден диоксид с 2/3 до 2040 година. Без тези амбиции през 2030 година Канада ще бъде десетият най-голям замърсител в световен мащаб.

За да изпълни своите планове, правителството на страната прие минимални цени на въглеродните емисии. Така цените прогресивно ще растат от 40 канадски долара за тон през 2021 година до 170 долара за тон през 2030 година. Целта е бизнесът да има стимул да намали емисиите.

Още по темата

Но три провинции (Онтарио, Албърта и Саскачуан) не са съгласни и заведоха дело срещу правителствените планове. До дни Върховният съд на Канада ще се произнесе дали определените прагове нарушават Конституцията или не, пише канадското издание Global News. Министерството по околната среда обаче посочва, че страната няма да може да изпълни своите планове, ако не въведе този минимален праг на цената на въглеродните емисии.

Засегнатите

По-високите цени на емисиите ще бъдат в тежест на канадските домакинства, посочват от МВФ. Особено видимо те ще се отразят върху по-бедните семейства, които харчат по-голяма част от доходите си за енергия. Канадското правителство обаче предвижда по-големите приходи от въглеродните емисии да се връщат към домакинствата под формата на данъчни облекчения, което ще намали тежестта с 80 на сто.

Това е особено важно на фона на пандемията от коронавируса, допълват още от Фонда.

Друго притеснение е как минималните цени ще се отразят върху конкурентоспособността на бизнеса, особено за енергийно интензивните производства (химическа индустрия, метали и т.н.). Според анализите на МВФ дори цена от 50 долара за тон въглеродни емисии ще повиши цената на канадските продукти с между 1 и 5%.

Като цяло обаче цените на емисиите въглероден диоксид се покачват в световен мащаб - преди седмици в Европа те достигнаха ниво от около 45 щатски долара за тон.

От МВФ отчитат, че опасенията за загуба на конкурентоспособност могат да попречат на усилията за опазването на околната среда. Затова и от институцията предлагат да бъде въведена международна минимална цена на въглеродните емисии. Очакванията са, че повечето големи замърсители ще бъдат съгласни да прилагат тази минимална цена, както и да изпълняват своите екологични ангажименти.

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
2
 
1
преди 1 месец
поредната идиотия , която неминуемо води към обедняване на хората ... което е и целта на упражнението , впрочем ... направо да се разплаче човек от умиление , като гледа какви пари се дават в името на неговото здраве , да бъде ваксиниран и да диша чист въздух ... яденето и другите екстри са на по заден план .

Още от Други
Съветът за сигурност на ООН с ново заседание заради насилието между Израел и Газа