IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетният дефицит на Кувейт нараства със 175% до 36 млрд. долара

Политическите проблеми пречат на правителството да приеме закони, които да му позволят да тегли до 5 млрд. динара годишно от Фонда за бъдещите поколения

17:00 | 07.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Бюджетният дефицит на Кувейт расте до рекордно високо ниво за фискалната година, приключила през март, заради спада на петролните цени и негативното въздействие от разпространението на коронавируса върху икономиката на страната , съобщава Bloomberg. 

Дефицитът нараства със 175% до 10,8 млрд. динара (36 млрд. долара) през последната фискална година в сравнение с предходният годишен отчет, става ясно от публикация на финансовото министерство на страната.

Кувейт, която е член на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), се опитва да ограничи дефицита поради силната си зависимост от приходите от търговията с петрол.

Продължаващата политическа турбуленция пречи на правителството да приеме закони, които да му позволят да тегли до 5 млрд. динара годишно от Фонда за бъдещите поколения – спестовен механизъм на стойност от 700 млрд. долара, предназначен за бъдещето на страната след петрола.

Експерти споделят, че правителството трябва да управлява по-добре финансите си и да се борят с корупцията, преди да прибегнат към дълга.

Миналия месец рейтингът на Кувейт беше понижен от S&P Global Ratings за втори път за по-малко от две години. Рейтинговата агенция заяви, че понижаването на рейтинга на страната отразява „постоянната липса на цялостна стратегия за финансиране въпреки продължаващите значителни дефицити на централното правителство“.

Правителството на Кувейт прогнозира кумулативен бюджетен дефицит от 55,4 млрд. динара за период от пет фискални години, приключващ на 31 март 2025 г.

Приходите за последната година се свиват с 39% до 10,5 млрд. динара, докато разходите нарастват с 0,7% до 21,3 млрд. динара, съобщава финансовото министерство.

Заплатите и субсидиите през финансовата 2020-21 година представляват 73% от разходите, докато 9% от тях са свързани с капиталови разходи и инфраструктура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още