IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът вярва, че победа на Меркел ще заздрави икономиката на еврозоната

Канада все още е определяна като икономиката с най-добри условия за бизнес, а Русия отново е на дъното, показва изследване на FT и Economist

11:21 | 16.08.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Бизнесът вярва, че победа на Меркел ще заздрави икономиката на еврозоната

Изявени представители на бизнеса от целия свят се надяват, че германският канцлер Ангела Меркел ще запази позициите си във властта, и вярват, че преизбирането ѝ ще подобри перспективите за икономиката на еврозоната, съобщи CNBC, като се позова на редовното тримесечно проучване Global Business Barometer на британските вестници Financial Times и Economist, обхванало 1 500 души и извършено между 9 юли и 12 август.

Германците ще застанат пред урните на 22 септември и навсякъде в Европейския съюз противоречиви въпроси като действията за създаване на банков съюз в еврозоната изглежда ще бъдат замразени, отразявайки нежеланието за вземане на каквито и да било важни политически решения, преди да станат известни резултатите от изборите.

Над 60% от анкетираните заявяват, че преизбирането на Меркел ще увеличи увереността им за икономическите перспективи пред Европа. Само 16% заявяват, че увереността им ще намалее, докато останалите не могат да заемат категорична позиция по въпроса.

Но макар световният бизнес да смята Меркел за политик, комуто може да се има пълно доверие, германската индустрия напоследък предупреди правителството на страната, че икономиката се нуждае от допълнителни инвестиции и по-малко разходи, за да достигне максимално здравословно състояние.

Макар че през периода април-юни икономиката на еврозоната се разшири за пръв път от 6 тримесечия, едва 7% от участниците в проучването заявяват, че кризата в региона е преодоляна, а 83% твърдят, че в региона продължава да цари бъркотия. Бизнес лидерите определят икономическия и пазарния риск заедно с политическия като запазващи се основни заплахи.

Над една трета от анкетираните изразяват опасения за перспективите за икономическо забавяне в Китай, макар над половината да заявяват, че очакват това да не се отрази конкретно на техния бизнес. Опасенията, че растежът във втората по големина икономика в света ще разочарова, намаляха, след като данните за индустриалното производство и инвестициите, публикувани през миналата седмица, се оказаха по-добри от очакваните.

Само 7% от запитаните са много притеснени за въздействието върху техния бизнес и инвестициите им от плановете на Федералния резерв на САЩ да започне свиване от есента на ежемесечните покупки на стойност 85 млрд. долара на дългосрочни американски държавни облигации и ценни книжа, обезпечени с ипотеки, ако икономиката на страната продължи да се възстановява. Над 40% обаче се притесняват поне малко за свиването на стимулите, което повиши доходността по държавните облигации в световен мащаб през последните месеци.

Малко по-висок процент от участниците в проучването изразяват предпазлив оптимизъм, че световната икономика ще продължи да се възстановява, в сравнение с онези, които смятат, че положението ще се влошава. 27% очакват обстановката да се подобри още през следващите 6 месеца, докато 25% смятат, че перспективите ще се влошат допълнително. Останалите очакват нещата да останат без промяна. Данните са близки до регистрираните в проучването през май и поддържат позитивната тенденция, чието начало бе сложено в началото на годината, когато представителите на бизнеса за пръв път от средата на 2011 г. бяха по-скоро оптимистично настроени за световните икономически перспективи.

В очакване на подобряване на обстановката над една трета са заявили, че ще увеличат капиталовите си разходи през следващите 6 месеца, докато само 18% планират да инвестират по-слабо.

Канада все още е определяна като икономиката с най-добри условия за бизнес, следвана от САЩ, Великобритания и Германия. Сред водещите развиващи се пазари на челно място по този показател е Бразилия, а Русия отново е на дъното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
M37Unseen
преди 10 години
Меркел се доказа като стабилен управник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още