Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

BlackRock: Инвеститори, пригответе се за ниска доходност в следващите 5 години

Според главния инвестиционен консултант на дружеството ще бъде наистина трудно за който и да е клас активи да донесе възвръщаемост над едва 6%

BlackRock: Инвеститори, пригответе се за ниска доходност в следващите 5 години

Снимка: архив, Ройтерс

Успех в опитите за постигане на двуцифрена възвръщаемост.

Според BlackRock Inc. ще бъде наистина трудно за който и да е клас активи да даде на инвеститорите доходност над едва 6% в следващите години. Всъщност, според главния инвестиционен консултант на най-голямото управляващо дружество в света Ричард Търнил повечето финансови инструменти няма да донесат дори 5%, пише Bloomberg.

„Нашите допускания за възвръщаемостта в следващите пет години постепенно се движат надолу след финансовата криза на фона на слабите перспективи пред глобалния растеж, експанзионистичната парична политика и растящите оценки“, пише анализаторът. „Понижихме нашите прогнозни доходности за голяма част от активите с фиксирана доходност след спада на доходностите и ръста на цените през второто тримесечие.“

Ето как управляващото дружество очаква да се представят редица пазарни сектори на годишна база в следващия 5-годишен период:

Графика: BlackRock

Според BlackRock акциите на развиващите се пазари ще са сред малцината активи, които ще прекосят границата от 6%.

Най-лошите новини са за инвеститорите, които държат американски държавни ценни книжа. Търнил вярва, че те ще донесат по близо 1% всяка година, след като доходностите по облигациите ще нараснат от днешните много ниски нива.

Не само щатските държавни облигации ще страдат, но и цялата вселена на финансовите инструменти с фиксирана доходност може да я очакват тежки времена.

Според главния инвестиционен стратег на BlackRock едва 10% от ценните книжа с фиксирана доходност в глобален план ще имат годишна възвръщаемост от или над 3% до 2021 г.

Още по темата

Единствената група, която фирмата препоръчва, ако даден инвеститор иска да вложи средства в този клас активи, е по-рисковия дълг на развиващите се пазари.

Сред рисковите активи дългът на развиващите се пазари и дивидентният растеж си заслужават вниманието. Правителствените облигации все още могат да играят важна роля за диверсификацията на портфейла, но на по-висока цена.

Анализ на Bank of America Corp. от миналата седмица показа, че нетните притоци към фондовете за облигации на развиващите се пазари са рекордни на фона на нарасналото търсене на доходност.

Що се отнася до акциите – високите им оценки карат анализаторите на BlackRock да са предпазливи относно американските акции. Другите пазари са по-атрактивни, но не и без риск. Фирмата харесва Индия от развиващите се пазари, но намали прогнозата си за европейските акции след решението на Великобритания да напусне Европейския съюз.

Що се отнася до суровините – от BlackRock не мислят, че петролът не е напът да се зарадва на предстоящо възстановяване, но счита, че златото може да бъде удачно за диверсификация при текущите цени.

По статията работи: Свилен Колев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
MAAE: По света има 224 изследователски реактора, а 9 са в процес на изграждане