IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 200 страни се договориха за мерки срещу изменението на климата

Цялостното споразумение ще бъде сключено през 2015 г. в Париж

12:41 | 14.12.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Международните преговори в Лима, свързани с изменението на климата, доведоха до постигането на споразумение и изготвянето на планове за намаляване на емисиите на въглероден диоксид след 2020 г., пише Wall Street Journal.

В преговорите, организирани от Организацията на обединените нации, се включиха близо 200 държави, които договориха сключването на цялостно споразумение през следващата година в Париж.

Страните се уговориха, че всяка от тях ще представи свой собствен план за ограничаване на парниковите емисии. Плановете ще могат да бъдат представени през март, ако са готови.

Повечето спорни въпроси, като как да се финансира по-голямото намаляване на емисиите и приготовленията за екстремни климатични събития, са оставени за по-нататъшни срещи.

Екологични групи обаче се опасяват, че очертаната рамка няма да накара страните да ограничат средната глобална температура до 2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, каквато е заявената цел на преговорите.

И все пак развитите страни и наблюдателите подкрепят новия план, посочвайки, че това е начинът по-голяма група от страни да намали емисиите си през бъдещите няколко десетилетия.

По-ранно споразумение, известно като Протокола от Киото от 1997 г., поставя тежестта за намаляването на емисиите само върху развитите икономики.

Трите най-големи икономики, които произвеждат най-много парникови газове - Китай, САЩ и Европейския съюз, през последните няколко месеца заявиха плановете си да намалят емисиите след 2020 г., когато изтича последното международно климатично споразумение.

Някои експерти твърдят, че днешното заседание няма да гарантира, че всички страни ще разработят амбициозни планове за съкращаване на емисиите.

"За повечето страни това ще са удобни цели, които знаят, че могат да постигнат или да надминат", посочва Дъруд Заелке, президент на Института за управление и устойчиво развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още