IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Boeing и Airbus искат да снабдят Южна Корея със самолети за зареждане на гориво

Самолетните производители са били сред трите, наддавали в сделката по закупуването на четири самолета за 1,38 млрд. долара

15:43 | 30.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Boeing и Airbus искат да снабдят Южна Корея със самолети за зареждане на гориво

Boeing и Airbus са били сред трите компании, наддавали в програмата на Южна Корея за закупуването на четири самолета за зареждане с гориво на стойност 1,4 трлн. вона (1,38 млрд. долара), споделят пред Ройтерс две лица, запознати със ситуацията.

Още през март Южна Корея стартира процедурата по закупуване, за да увеличи обхвата на въздушните си операции на фона на нарастващото напрежение в региона и със Северна Корея. Очакванията са, че Южна Корея ще финализира сделката до края на годината.

В наддаванията базираният по подобие на 767 на Boeing KC-46 се изправи срещу Multi Role Tanker Transport на Airbus и модела на Israel Aerospace Industries Ltd. B767-300ER.

На глобално ниво Boeing и Airbus се конкурират, за да изпълнят различните изисквания при зареждането на самолетите с гориво.

MRTT на Airbus използват шест страни, измежду които Австралия, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Великобритания. Последният избор направи Сингапур, като през март закупи шест самолета танкери, гласи информация на Airbus.

През 2011 г. американският Еър форс 1 избра KC-46 на Boeing, с който смени застаряващите танкери KC-135, като планира да похарчи 52 млрд. долара за развитие и да закупи 179 от зареждащите самолети.

Самолетите танкери се използват за презареждане на изтребители и други самолети по време на полет. Южна Корея очаква придобиването да удължи времетраенето на операциите на изтребителите й с един час.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още