IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойците на Боко Харам са унищожили инфраструктура за 1 млрд. долара

Сумата се отнася само за един от нигерийските щати, където се водят основните военни действия срещу ислямистките бунтовници

10:28 | 09.09.15 г. 6
<p>
	Нигерийски войник върви през останките на един от унищожените градове.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Нигерийски войник върви през останките на един от унищожените градове. Снимка: Ройтерс

Бойците на Боко Харам са унищожили инфраструктура, чието възстановяване може да струва над 1 млрд. долара, в североизточния нигерийски щат Борно, където основно се водят правителствените шестгодишни военни действия срещу ислямистките бунтовници, пише Bloomberg, цитирайки гуверньора Кашим Шетима.

Минирани болници, мостове, пътища ще се нуждаят от около 79 млрд. наира (397 млн. долара)“ за възстановяване, заяви 49-годишният Шатима в интервю в офиса му в столицата на щата – Майдугури. „Ако трябва да оценим и щетите по жилищата, цифрата може да стане три пъти по-висока“.

Разселените лица в щата Борно вследствие на конфликта са 1,6 млн. души, или 27% от населението, а 121 хил. живеят в лагери в Майдугури, твърди националната служба за управление на кризи. След унищожаването на села, училища, болници, клиники и бизнеси от Боко Харам в 22 от 26-те местни администрации на Борно, жителите са изоставили домовете си и търсят убежище в относителната безопасност на столицата на щата и съседните страни – Камерун, Чад и Нигер.

Нуждата да се възстанови инфраструктурата на Борно, родното място на бунтовническата група, и други лошо ударени щати на североизток идва в момент, в който най-големият африкански петролен производител е изправен пред парична криза заради срива на цените на петрола през последната година. Опитът на Боко Харам да наложи версия на ислямския закон в Нигерия остави след себе си повече от 13 хил. загинали.

Световната банка обмисля предоставянето на заем за 2,1 млрд. долара за възстановяване на инфраструктурата в североизточния щат след среща с нигерийския президент Мухамаду Бухари във Вашингтон през юли. 

Сумата на средствата, нужни за рехабилитация, реконструкция и повторно заселване на нашия народ, е огромна“, казва Шетима. „И нараства всеки ден“.

Повече от три четвърти от жилищните и други сгради в Бана, втория най-голям град в Борно, са унищожени от бунтовниците, допълва Шетима. Много от жителите на Бама сега живеят в един от най-големите лагери на Майдугури, с население от близо 19 000 души.

Бизнесите, като мобилни компании, също са ударени заради широкоразпространения вандализъм върху предавателни кули в региона.

Не мисля, че има място в Бама, което все още работи“, казва Мустафа Ахмед, консултант в основния магазин на компанията Bharti Airtel в Майдугури. „Бама е един от нашите основни стълбове. С подобряването на ситуацията със сигурността вярвам, че в рамките на няколко месеца всички локации ще се възстановят“.

С назначаването на двама пострадали от бунтовниците за главнокомандващ на армията и за съветник по националната сигурност, познаващи добре терена, Шетима казва, че нещата се подобряват.

Бухари е наредил въоръжените сили да сложат край на бунтовнически действия до средата на ноември, а в понеделник в Гана той допълни, че военните печелят конфликта.

Според новоизбраните военни най-важното в момента е войниците да осъзнаят защо трябва да отидат и да се бият за страната си, което е част и от новата стратегия.

Цивилните, разселени заради сраженията, вече искат да се върнат по домовете си и да започнат отново живота си, казва Шетима. Само в най-големия лагер в щата лекарите са отчели повече от 340 случая на недохранване при децата, казва представител на ООН.

За някои от тях да ги държим в лагери е най-дехуманизиращото преживяване“, казва Шетима.

Фондът за подкрепа, създаден от федералното правителство в грижа за жертвите и финансиран с дарения на нигерийски милиардери, като най-богатия човек в Африка Алико Данготе, е доста бавен в изплащането на средства, казва Шетима.

Само 24 млрд. наира (120 млн. долара) от обещаните общо (271 млн. долара) са били получени и само около една осма от тази сума е била похарчена до този момент, казва Съндей Очоче, изпълнителен директор на базирания в Абуджа фонд за подкрепа на жертвите. Държавата разчита на няколко неправителствени организации, за да отговори на спешните нужди на жертвите, включително чрез консултации.

Много от разселените хора не могат да се справят с нанесените им травми, казва Гамбо Абдулазиз, психологически съветник към ООН. Един от пациентите му е 28-годишна майка на четири деца, напуснала Бама в търсене на децата си, преди да бъде заловена от Боко Харам и принудена да се ожени за един от бунтовниците. Днес тя носи неговото дете.

Полагат се усилия жертвите на бунтовниците да получат подходящи консултации и подкрепа“, казва Шетима. „Особено тези, които са били задържани, тормозени и измъчвани от Боко Харам“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
Ааа, те по носа си бъркат най-успешно, недей така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5roff
преди 8 години
Пирамидааа...бе тия маймуни ги мързи в носа да си бръкнат бе ! Америката плащъ да правят золуми ...а те само туй могат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5roff
преди 8 години
Та в тая връзка , ето ви втория поток бежанци към Германия ! Тея американски гадини , нищо добро не са дали на света ...проклети да са !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
Дали, после, бокохарамци също няма да хукнат по света, щото ... там се било живеело бедно? Това е егати насраната работа: Хем руши /в името на някакъв си аллах, дето никой не го е виждал/ хем, после, да иска да живее човешки и, затова - в Европата. Сигурно, да живее добре и/или и/ да изисква от "глупавите неверници" да си зачехляли главите жените им, да им "уважавали правата" и т.н.Напаст, казвам ви. Интересно, къде бяха тези маймуни, докато вилнееше Ебола-та из техните земи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5roff
преди 8 години
Ето ви африканския клон на Ислямска държава ! Пак американска инвестиция !Пак в петролодобивен регион ! Открийте разликите с тая в Сирия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
Четеш си статията и се набива на очи:Бойците на Боко Харам са унищожили инфраструктура...Опитът на Боко Харам да наложи версия на ислямския закон в Нигерия...Световната банка обмисля предоставянето на заем за 2,1 млрд. долара за възстановяване на инфраструктурата...Еи му айката, се познатия сценарий! Няма ли да се задавят с печалбите си най-сетне?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още