IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бокова: Страните трябва отново да се научат да живеят в мир

21 век е век на равенството между половете и без него е невъзможно да има мир и устойчиво развитие, смята генералният директор на ЮНЕСКО

07:33 | 13.04.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В условията на увеличаване на броя на конфликтите и възход на насилническия екстремизъм международната общност трябва да се научи отново да живее в мир и взаимно уважение, заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Пред Общото събрание на ООН Бокова заяви, че твърдо вярва в многостранния подход за решаване на проблемите, стоящи пред човечеството.

Българският кандидат за генерален секретар на ООН заяви, че миналата година организацията е навършила 70 години "в служба на мира, сигурността, правата на човека и развитието", но сега пред нея стоят нови предизвикателства: конфликти, ръст на насилническия екстремизъм, разрушаване на културното наследство. Според нея деструктивните сили „се опитват да ни убедят, че не можем да живеем заедно".

„Смятам това за недопустимо. Като човек, убеден в правотата на многостранния подход, мисля, че ООН днес трябва да заложи на предотвратяването на конфликти, помирението, диалога, дипломацията", каза дипломатът, цитирана от БТА. 

Бокова увери, че ако оглави ООН, ще се застъпва твърдо в защита на правата на човека, тъй като счита, че това е морален дълг и важна отговорност на генералния секретар. Тя изрази твърдата си позиция, че 21 век е век на равенството между половете и без него е невъзможно да има мир и устойчиво развитие.

Бокова каза, че е представител на "поколението българи, което е получило възможността да работи над обединението на Европа, за насърчаване на демокрацията и човешките права".

„Предприехме огромни усилия, за да превърнем страната в демократична, процъфтяваща държава, член на Европейския съюз", подчерта Бокова, която е възпитаничка на МГИМО (Московския държавен институт за международни отношения).

Тя каза, че богатият й опит, придобит в работата по реформирането на България, непосредственото участие в изготвянето на конституцията на страната, участието в редица международни форуми, включително като министър на външните работи, й позволяват да претендира за поста генерален секретар на ООН.

Припомняме, че официално страната ни номинира Бокова за кандидат за Генерален секретар на Организацията на Обединените нации (ООН) в началото на февруари.  Бокова бе определена за българския кандидат в надпреварата от правителството на Пламен Орешарски. Формалното номиниране трябваше да направи сегашният кабинет.

Макар и при встъпването си в длъжност премиерът Бойко Борисов да обеща, че ще се съобрази с решението на предишния кабинет, формалното номиниране бе предшествано от месеци мълчание от страна на управляващите.

Неофициално се заговори, че за поста може да бъде номинирана Кристалина Георгиева – еврокомисар и зам.-председател на ЕК. На 8 февруари обаче тя се отказа от битката и обяви, че остава в Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
evtimvz
преди 7 години
Ура-а-а-а-а! Бокова реши проблема. Щом трябва да живеем в мир, ще трябва да живеем в мир! Това е разковничето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още