IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болсонаро - "политически некоректният" президент на Бразилия

Главният проект на президента с пронизващи сини очи е либерализиране на режима за носене на оръжия

18:01 | 03.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройрерс</p>

Снимка: Ройрерс

Президентът Жаир Болсонаро оправда очакванията на избирателите си във вторник (деня на встъпването му в длъжност) и заяви, че е против "политическата коректност" и "лявата идеология" и обеща да "възстанови реда".

Болсонаро започна четиригодишния си мандат начело на първата сила на Латинска Америка, който ще покаже дали този депутат от крайната десница със скромна кариера има призвание на държавник, пише в свой анализ AFP.

През октомври, въпреки расистките си, женомразки и хомофобски изказвания, той привлече на своя страна 55 процента от бразилците, като им обеща да сложи край на корупцията, насилието и икономическата криза.

Бившият парашутист от армията често изразява без задръжки носталгията си по "оловните години" на военната диктатура (1964-1985 г.). 

Болсонаро отрече обаче да е заплаха за демокрацията и след избирането си на 28 октомври обеща, че правителството му "ще защитава конституцията, демокрацията и свободата". Главният проект на президента с пронизващи сини очи е либерализиране на режима за носене на оръжия, което ще позволи на "свестните хора" сами да раздават правосъдие.



Той потвърди във вторник намерението си да въоръжи бразилците, въпреки че 61 процента от тях са против това.

Самият Жаир Болсонаро стана жертва на насилие: на 6 септември той се размина на косъм от смъртта, след като бе намушкан от психически нестабилен човек в тълпата. Във вторник, преди да встъпи в длъжност, той изрази благодарност, че "е още жив".  

"Тропическият Тръмп"

Болсонаро е голям почитател на социалните мрежи, където има милиони последователи, и разчита на стегнатия им формат, за да общува директно с народа. 

Макар че далеч не е силен оратор (синтаксисът на изказванията му е частично правилен, а има и говорен дефект), Болсонаро се обръщаше пряко към избирателите с кратки фрази, които им въздействаха.

Макар да признава, че нищо не разбира от икономика, той успя да спечели доверието на пазарите благодарение на гуруто си Пауло Гедес, ултралибералното "момче от Чикаго". Гедес ще бъде "супер министър" в правителството на Болсонаро, в което има седем военни от общо 22-ма министри.

Наричан често "Тропическия Тръмп", той обича да цитира американския президент, на когото се възхищава и който му оказа във вторник честта да го поздрави в Туитър за "неговата страхотна реч при встъпването в длъжност".

За разлика от Доналд Тръмп обаче Жаир Болсонаро има вече зад гърба си дълга политическа кариера: той е член на Камарата на депутатите от 1991 г.

Последна актуализация: 06:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още