IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP: Американската шистова индустрия е „пазар без мозък“

САЩ са единствената страна, която изцяло отговаря на пазарните сигнали, смята изпълнителният директор на британската енергийна компания Боб Дъдли

13:16 | 27.02.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската шистова индустрия отговаря само на ценовите сигнали и е „пазар без мозък“, смята главният изпълнителен директор на британската енергийна компания BP Plc Боб Дъдли, цитиран от Oilprice. 

“САЩ са единствената страна, която изцяло отговаря на пазарните сигнали...като пазар без мозък. За този пазар единственото важно нещо са цените“, посочва Дъдли в интервю пред Ройтерс.

„За разлика от Саудитска Арабия и Русия, които приспособяват продукцията си в отговор на пренасищане или недостиг на петрол на пазара, американската петролна индустрия реагира конкретно на цените“, добави още ръководителят на BP, която успя да завърши през миналата година придобиването на шистовите активи на BHP срещу 10,5 млрд. долара.

Придобиването прибавя към общата продукция на британската компания 190 хил. барела петролен еквивалент на ден и 4,6 млрд. барела петролен еквивалент от открити ресурси в богатите на шистово гориво басейни „Перм“ и „Игъл Форд“ в Тексас и „Хейнсвил“ в Източен Тексас и Луизиана.

Американската шистова индустрия е изключително чувствителна към пазарните цени на петрола и сондажите реагират на техните колебания чрез добавяне или намаляване на работещите съоръжения, като основен фактор в това отношение е краткият производствен цикъл при шистовото гориво за разлика от по-тежкия петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 10 rate down comment 2
pinoccio
преди 5 години
В Америка - шистаци, в България - шестаци. Общото между тях е празните им глави. Първите отровиха земята, вторите - обществото. Все живи организми. Революцията и при двата вида беше все на пазарен принцип. Чудно е, дали и главата на Луи 16 не е паднала за пет лева, които Робеспиер е заложил, че ще изяде пастите на Мария Антоанета. Търсете знаците. Пазарът е стихия и изяжда децата си, само у нас Митьо Гестапото изяде пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Нов евфемизъм за свободен пазар?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Whitestar
преди 5 години
"САЩ са единствената страна, която изцяло отговаря на пазарните сигнали...като пазар без мозък. За този пазар единственото важно нещо са цените -- Статия без възможност за претенции, каквито и да е! Отговаря на пазарните сигнали!..... до там!!!Много ясно е, че ще има моменти в които балансът между цени и количества няма да е точен, това е борсовата търговия! P.S.И не бива да се прави паралел между петрол и природен газ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 5 години
р.е.д.а.к.ц.и.я
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 5 години
И нормалните хора са доволно от този пазар "без мозък" . Защото тези от "пазара с мозък" бяха се размечтали за едни 200 долара за барел. Когато разбрха , че шистаците няма да им позволят благоволиха, от тях да мине ама 80 за барел задължително трябва да им се плаща. А инак непредубедените наблюдатели са наясно, че това което прави Америка хегемон е конкуренцията и нищо друго. PS Инвестор, след превода на това недомислие, си задавам следния въпрос : " Редакция без мозък?".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още