IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP и партньори ще инвестират 12 млрд. долара в Египет

Египет има сериозен недостиг на енергия, а BP предлага да разработи газово находище, което да добива 25% от настоящето потребление на газ в страната

14:32 | 07.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор
BP и партньори ще инвестират 12 млрд. долара в Египет

Британската петролна компания BP очаква да инвестира  около 12 млрд. евро заедно със своите партньори  като част от финализираната сделка за West Nile Delta (WND, Западната делта на Нил). Компанията ще развива 5 трлн. кубични фута газови ресурси и 55 млн. барела кондензати, съобщава Ройтерс.

Сделката за доставки ще помогне на Египет да се справи с най-лошата енергийна криза в страната от десетилетия. Повишаващите се енергийно потребление и намаляващото производство превърнаха страната от нетен износител в нетен вносител в последните няколко години и водят до чести спирания на тока.

В петък BP заяви, че добивът от проекта се очаква да достигне до 1,2 млрд. кубични фута на ден, или около 25% от настоящия газов добив на Египет.

BP също така заяви, че ще притежава около 65% в проекта. Очаква се добивът да започне през 2017 г.

Регионалният президент на BP за Северна Африка Хешам Мекауи заяви „BP очаква да удвои настоящите си газови доставки на вътрешния пазар на Египет през това десетилетие, когато проектът WND достигне своя пик на добива“.

BP заяви, че газът ще бъде добиват от две оперирани от BP офшорни блока под концесия - North Alexandria и West Mediterranean Deepwater. Компанията заяви, че вярва в потенциала за бъдещи изследвания, които да добавят още към добива на WND.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още