Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

BP разширява употребата на технологията си за локализиране на петролни находища

Софтуерът Full Waveform Inversion позволява да бъдат направени 3D изображения с висока разделителна способност чрез сеизмични звукови вълни

BP разширява употребата на технологията си за локализиране на петролни находища

Снимка: Ройтерс

Британската енергийна компания BP разширява използването на новата si софтуерна технология за локализиране на петролни залежи, съобщава Ройтерс. 

Още по темата

Програмата, която ще бъде приложена в Ангола и Бразилия, е базирана на алгоритъм, изобретен от Сюкай Шън, геофизик в Университета в Станфорд.

Тя позволява да се открие петрол на места, където по принцип се смята, че няма находища.

Софтуерът Full Waveform Inversion (FWI) позволява да бъдат направени 3D изображения с висока разделителна способност чрез сеизмични звукови вълни, като всички процеси се контролират от супер компютър.

Сеизмичното заснемане може да проникне в земните пластове на стотици метри под морското дъно и да локализира находища на петрол и газ.

Този метод е много по-ефективен в сравнение с по-старите проучвания и предоставя много по-бързо информация за състоянието на пластовете, заявяват от BP.

За целта се пуска във водата подобен на подводница безпилотен апарат, снабден с необходимото оборудване за извършване на заснемането.

Той излъчва нискочестотни звукови вълни, които успяват да проникнат през земните слоеве и да открият скали, съдържащи изкопаеми горива.

BP планира да използва тази технология при големите петролни и газови басейни в Атлантическия океан през следващата година.

В Бразилия и Ангола петролните находища са затворени под много много плътни солни пластове. Дълбоководните бразилски полета са едни от най-бързоразвиващите се басейни по отношение на добива в света.

През 2018 г. BP подписа договор за партньорство с бразилската държавна петролна компания Petrobras за откриването на петролни залежи и тяхното разработване.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Кристиан Руби: Ядрената енергия е важен елемент в процеса на електрификация