IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP разширява употребата на технологията си за локализиране на петролни находища

Софтуерът Full Waveform Inversion позволява да бъдат направени 3D изображения с висока разделителна способност чрез сеизмични звукови вълни

15:05 | 18.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британската енергийна компания BP разширява използването на новата si софтуерна технология за локализиране на петролни залежи, съобщава Ройтерс. 

Програмата, която ще бъде приложена в Ангола и Бразилия, е базирана на алгоритъм, изобретен от Сюкай Шън, геофизик в Университета в Станфорд.

Тя позволява да се открие петрол на места, където по принцип се смята, че няма находища.

Софтуерът Full Waveform Inversion (FWI) позволява да бъдат направени 3D изображения с висока разделителна способност чрез сеизмични звукови вълни, като всички процеси се контролират от супер компютър.

Сеизмичното заснемане може да проникне в земните пластове на стотици метри под морското дъно и да локализира находища на петрол и газ.

Този метод е много по-ефективен в сравнение с по-старите проучвания и предоставя много по-бързо информация за състоянието на пластовете, заявяват от BP.

За целта се пуска във водата подобен на подводница безпилотен апарат, снабден с необходимото оборудване за извършване на заснемането.

Той излъчва нискочестотни звукови вълни, които успяват да проникнат през земните слоеве и да открият скали, съдържащи изкопаеми горива.

BP планира да използва тази технология при големите петролни и газови басейни в Атлантическия океан през следващата година.

В Бразилия и Ангола петролните находища са затворени под много много плътни солни пластове. Дълбоководните бразилски полета са едни от най-бързоразвиващите се басейни по отношение на добива в света.

През 2018 г. BP подписа договор за партньорство с бразилската държавна петролна компания Petrobras за откриването на петролни залежи и тяхното разработване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още