Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Бразилия е основният виновник за ниските цени на кафето

Все повече фермери се отказват от производството на кафе заради липсата на перспектива, посочва Иван Георгиев - регионален мениджър на Starbucks за България

Бразилия е основният виновник за ниските цени на кафето

Снимка: Pixabay

Ниската цена на кафето е изключителен проблем в световен мащаб, тъй като все повече фермери се отказват от производството му заради липсата на перспектива. Това каза Иван Георгиев - регионален мениджър на Starbucks за България, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Вълната на понижение на цените на кафето основно се дължи на „събуждането“ на Бразилия. В момента страната произвежда около 35% от общото количество в световен мащаб. Процесът там е доста механизиран, което позволява оптимизиране на разходите и води до ниската цена“, заяви експертът.

В малките ферми, произвеждащи кафе, ръчният труд е изключително застъпен в процесите на прибиране на реколтата,сортиране и износ, посочи Георгиев.

„Основното предизвикателство е, че от едно кафеено дръвче се получават едва 2,7 кг кафе. Малките производители имат нужда от обучения, за да разберат как могат увеличат добива и приходите си“, уточни той.

Едно дръвче дава реколта един или два пъти годишно, посочи още гостът.

„Отнема около 3 години от засаждането на кафено дръвче до получаването на първата реколта. В тези години производителите трябва само да се инвестират... Добра практика в това отношение е подписването на договори между тях и компании, които да изкупуват продукцията им през следващите 3 до 5 години“, допълни той.

Очаквайте видео с подробности от разговора.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Великобритания обмисля да наложи санкции на Иран заради задържания танкер