IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия е разтърсена от скандал с купуване на ваксини на завишени цени

Процедура по разследването може да доведе до отстраняването от длъжност на държавния глава, макар че този сценарий се смята за слабо вероятен

09:42 | 29.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бразилци чакат на опашка пред ваксинационен център. <em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/Raphael Alves</em></p>

Бразилци чакат на опашка пред ваксинационен център. Снимка:  EPA/Raphael Alves

Бразилски сенатори поискаха да започне разследване срещу президента Жаир Болсонаро, обвинен, че си е затварял очите за нередности в купуването на ваксини срещу ковид, съобщи БТА, позовавайки се на AFP.

Това е скандал с потенциално взривоопасни последици. Той може да нанесе значителни политически щети на президента от крайната десница, който бе избран с обещанието да изкорени корупцията. Имиджът на президента вече бе опетнен от хаотичния начин, по който ръководи здравната криза, отнела живота на над половин милион бразилци.

Искането за започване на разследване бе внесено във Върховния съд от трима сенатори. Процедурата може да доведе до отстраняването от длъжност на държавния глава, макар че този сценарий се смята за слабо вероятен от анализаторите.

"Внесох във Върховния съд искане за започване на разследване, защото президентът бе разобличен, че не е взел никакви мерки, след като е бил предупреден за огромна корупционна мрежа в Министерството на здравeопазването", заяви във видео сенатор Рандолфе Родригес.

Той се позовава на дадените в петък свидетелски показания на чиновник от здравното министерство и на неговия брат депутат пред комисия на Сената, на която Родригес е заместник-председател. Министерският служител Луис Рикардо Миранда, отговарящ за вноса на медикаменти, е получил на бюрото си на 18 март подозрителна фактура за 45 милиона долара за три милиона дози от ваксината "Коваксин" на индийската лаборатория "Бхарат байотек". Миранда не е разрешил плащането. Нито една доза не е била доставена, а "Коваксин" дори не е получила одобрение за ползване от здравните власти.

Освен това никъде в договора за 300 милиона долара не се е споменавала сингапурската компания, изпратила фактурата и приличаща на фиктивна фирма.

Още по-удивителното е, че преди това президентът е отхвърлил оферти за ваксини, които са по-евтини и по-ефикасни. Игнорирана е била дори оферта на "Пфайзер" за по-ниска цена, предаде Ройтерс.

Според местен вестник "Бхарат байотек" е предложила първоначално ваксината за 1,34 долара за доза. Но Бразилия е приела да плати 15 долара, т.е. повече от всяка друга ваксина, която някога е била купувана.

Миранда разказва, че е бил притискан от своите началници да одобри трансакцията. Появили се и други нередности и правителството в крайна сметка анулирало договора.

Миранда незабавно споделил притесненията си с брат си Луис Миранда, който е депутат и съпартиец на Болсонаро. Двамата се срещнали на 20 март в Бразилия с президента. Той ги уверил, че ще възложи на федералната полиция да направи разследване, но не е изпълнил обещанието си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още