IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия и Грузия избират президент, в Хесен се провеждат регионални избори

Кандидатът на крайната десница Жаир Болсонаро е фаворит за президентския пост в латиноамериканската страна

10:34 | 28.10.18 г.
<p>
	Привърженичка на крайнодесния кандидат на президентските избори в Бразилия Жаир Болсонаро присъства на предизборен митинг в Рио де Жанейро.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Привърженичка на крайнодесния кандидат на президентските избори в Бразилия Жаир Болсонаро присъства на предизборен митинг в Рио де Жанейро. Снимка: Ройтерс

Бразилия ще избере днес нов държавен глава на втория тур на президентските избори. Очаква се дуелът лесно да бъде спечелен от кандидата на крайната десница, 63-годишния Жаир Болсонаро, изправен срещу съперника си от левицата, 53-годишния Фернандо Адад, предаде Франс прес.

Близо 147 милиона бразилци отиват в избирателните участъци след изключително поляризирана и белязана от насилие предизборна кампания между двата тура.

Последната социологическа анкета от четвъртък вечерта прогнозира ясна победа с 56 процента от гласовете за Болсонаро, кандидат на Социаллибералната партия, срещу Адад от Партията на трудещите се, с 44 процента.
Ако бившият капитан от армията спечели вота, най-голямата държава в Латинска Америка за първи път ще избере крайнодесен президент, апологет на диктатурата, управлявала страната от 1964 до 1985 г., отбелязва АФП.

Гражданите на Грузия също ще избират днес президент за последен път чрез пряко гласуване. От 2024 година, съгласно приета през март редакция на конституцията, държавният глава ще определя избирателна колегия от 300 делегати - 150 депутати и също толкова представители на местните органи на властта, предадоха ДПА и ТАСС.

Във водеща позиция според допитванията е независимата кандидатка Саломе Зурабишвили, подкрепяна от управляващата партия "Грузинска мечта". Тя е следвана от Григол Вашадзе от дeсноцентристката коалиция "Единно национално движение" (привържениците на експрезидента Михаел Саакашвили). Третият сред главните претенденти е Давид Бакрадзе от опозиционната партия "Европейска Грузия". Регистрираните кандидати са общо 25-има.
Минала година Грузия прие конституционни поправки за преминаване към парламентарна република, при която президентът се избира с парламентарен вот.

Гласуването за днешните избори започна в 8 часа местно време и ще приключи в 20 часа. В откритите 3637 изборни секции в страната са приканени да гласуват към 3,7 милиона избиратели. Грузинските граждани в чужбина ще могат да дадат гласа си в 55 секции в 39 страни.

Президентският мандат в Грузия е шестгодишен.

В неделя се провеждат и регионални избори в централната германска провинция Хесен, които се очертаха като тест за нестабилното коалиционно правителство на канцлера Ангела Меркел, предаде Асошиейтед прес.

Изборите за регионален парламент (ландтаг) в провинцията, която включва и Франкфурт - финансовия център на Германия, се провеждат на фона на намаляващата подкрепа за управляващите партии и силното напрежение в коалиционното федерално правителство.

Очаква се консервативният Християндемократически съюз (ХДС) на Меркел да събере най-много гласове, но да понесе значителна загуба спрямо предишните избори от 2013 година. На второ място се очаква да излязат Германската социалдемократическа партия (ГСДП) или "Зелените", посочва ТАСС. Крайнодясната Алтернатива за Германия (АзГ) вероятно ще преодолее 5-процентовия праг за влизане в ландтага.

Социолозите посочват, че като цяло изборите очертават загуба за традиционните партии и могат да се отразят отрицателно на работата на федералното правителство.

В Хесен сега управлява коалиция на ХДС и "Зелените", на които след изборите вероятно ще се наложи да търсят трети коалиционен партньор, за да запазят парламентарното си мнозинство.

/По материали на БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още