IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия няма средства, с които да изгаси Амазония

Бразилският Национален институт за космически изследвания (INPE) регистрира 84% увеличение на горските пожари в Бразилия между 2018 г. и 2019 г.

18:21 | 22.08.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро заяви, че правителството на страната няма средства, за да се бори с горските пожари, обхванали страната. Преди това той обвини неправителствените организации, че са виновни за огнената стихия, но не посочи доказателства.

Правителството на Бразилия започна разследване на причините за пламването на дъждовните гори в Амазония, които са обхванати в пламъци вече трета седмица.

Бразилският Национален институт за космически изследвания (INPE) регистрира 84% увеличение на горските пожари в Бразилия между 2018 г. и 2019 г., повечето от които в Амазонската джунгла.

Сега президентът Болсонаро е под натиск да овладее пожарите в Амазония, голяма част от които са предизвикани от сечта, насърчавана от правителството, посочва Bloomberg TV Bulgaria.

Натискът се засили в понеделник следобед, когато над Сао Паоло рязко и необичайно притъмня. Някои изследователи обясниха явлението със студен фронт, чиято комбинация с дима от Амазония, е предизвикал този ефект на разстояние от над 2000 км.

„Нормално е да виждаме горски пожари в края на сухия сезон”, каза Селзо Оливейра, метеоролог от Somar Meteorologia в Сао Паоло, цитиран от Bloomberg. „Но има много умишлени палежи, защото хората разчистват пасища и ниви, където да сеят соя. Има много натиск над Амазония”, допълни той.

Без значение причината за пожарите, пожарите насочиха вниманието към политиките на президента Болсонаро. Той неведнъж е заявявал намерения да развие Амазония икономически и да интегрира населението, живеещо по реката в съвременното бразилско общество.

Наскоро Болсонаро уволни директора на INPE Рикардо Галвао след като отхвърли данните, които показваха 88% ръст на обезлесяването между юни 2018 г. и юни 2019 г., наричайки ги „лъжи”. Приемникът на Галвао на свой ред коментира като заяви, че климатичните промени „не са негова работа”.

Болсонаро отхвърли и тревогите на европейските лидери за екологичните политики на страната си след като Норвегия последва Германия и замрази милиони долари финансова помощ за амазонски фонд за запазване на дъждовните гори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
Kikaha2
преди 4 години
***, ***, *** !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
многодобре
преди 4 години
...сега няма да има какво да сечете, мам.цата ви проста!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още