IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на жертвите на нападението срещу джамии в Нова Зеландия достигна 50

Турският президент показа запис от нападението срещу джамиите на митинг и определи атаката като посегателство срещу "нашата страна, нашия народ и мен самия"

10:14 | 17.03.19 г.
<p>
	Хора оставаят цветя за жертвите от нападенията в Нова Зеландия в град Крайстчърч. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хора оставаят цветя за жертвите от нападенията в Нова Зеландия в град Крайстчърч. Снимка: Ройтерс

Броят на жертвите на нападението срещу две джамии в новозеландския град Крайстчърч достигна 50, след като полицията откри още едно тяло в една от джамиите, предадоха Ройтерс и ДПА, цитирани от БТА.

Ранените са също 50, от тях 36 остават в болницата. Двама души са в критично състояние.

48-годишният Абдул Азиз, роден в Афганистан, е успял да спаси живота на мнозина, прогонвайки нападателя от джамията Линууд, съобщава Асошиейтед прес. Азиз нападнал Брентън Тарант с това, което имал под ръка - машина за кредитни карти, с която замерил нападателя. След като хвърлил по него и собствения му празен пистолет, разбивайки предното стъкло, нападателят се уплашил достатъчно, за да напусне мястото на нападението. По-късно той бил спрян от новозеландски полицаи.

Тарант вече бил отнел живота на 42 души в друга джамия, преди да нападне Линууд, където преди намесата на Азиз загиват седем души. Един човек почина по-късно в болницата.

Азиз е напуснал родината си като млад и е живял над 25 години в Австралия, преди да се премести в Нова Зеландия преди две години.

Турският президент Реджеп Ердоган показа запис от нападението срещу джамиите на митинг и определи атаката като посегателство срещу "нашата страна, нашия народ и мен самия". Той подчерта, че страните по цял свят, особено западните, трябва да попречат на възхода на ислямофобията.

Ердоган добави, че нападателят е отправил заплахи към мюсюлманите от турски произход. Тарант е посетил два пъти Турция и е заявил, че турците нямат място в Европа, добави президентът, уверявайки, че властите разследват посещенията му и хората, с които се е срещал, отбелязва Ройтерс.

"Не искаме да видим отново конфликт между кръста и полумесеца", подчерта Ердоган на митинга.
Лидери от цял свят изразиха тъгата и възмущението си от нападението срещу джамиите, припомня Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още