IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на сливанията и придобивания през октомври е най-малкият от почти 20 г.

Въпреки това обявените сделки са за 514 млрд. долара, което е петият най-висок месечен обем в историята на сливанията и придобиванията

13:11 | 02.11.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Общият брой на сливания и придобивания, обявени през октомври, се e понижил с около две пети от средното си ниво за годината, което води до най-слабия месец в това отношение от почти 20 години, коментира Financial Times.

Въпреки поредицата от мегасделки, обявени през миналия месец, включително придобиването на SABMiller от AB InBev за 104 млрд. долара, липсата на по-малки сливания предизвиква опасения, че основите на трескавата 2015 г. от гледна точка на сделките се разпадат.

Резкият спад на броя на сделките е предупредителен сигнал за инвестиционните банки, чийто бизнес модел разчита на по-малки сделки вместо на огромни сливания за милиарди долари.

„Никой не иска да обяви край на бума, но спадът на обема е обезпокоителен и всички в индустрията са параноични за следващата година“, казва топ банкер от Wall Street с повече от 20 години стаж в бизнеса.

С обявени сделки за 514 млрд. долара октомври е петият най-висок в това отнишение месец в историята на сливанията и придобиванията в доларово изражение, сочат данни на Thomson Reuters. С ранни преговори за придобиването на Allegran от Pfizer, което може да струва над 125 млрд. долара, октомври може да бие рекорда за сделки на стойност 530 млрд. долара през юни.

Общият брой на сделките през миналия месец обаче е само 2177, което с почти 40% под средно 3521 броя за периода между януари и септември, сочат още данните на Thomson Reuters.

Последният път, когато броят на сливанията и придобиванията през октомври е бил толкова лош, е през 1996 г. със само 2066 сделки.

Дейвид Стауъл, професор по финанси в Kellogg School of Management в Northwestern University, казва, че сривът на пазарите през лятото обяснява отчасти спада на обема.

„Когато фондовите пазари са по-волатилни, както беше в края на лятото, през есента изпълнителните директори не са толкова склонни да сключват сделки и натискат бутона за пауза“, казва той. „Това може да се промени щом пазарът се стабилизира, както се случи през октомври“.

Според Лари Графщайн, съръководител на отдела по сливания и придобивания на UBS за Америка , въпреки че неочакваните пазарни рискове винаги могат да попречат на инерцията, активността ще продължи благодарение на ниските финансови разходи и слабия икономически растеж.

Със сделки за близо 4 трлн. долара, обявени от началото на годината досега, 2015 г. е напът да бие рекорда от 2007 г., когато кредитният балон помогна за генерирането на сделки за 4,3 трлн. долара.

Но с отшумяването на мегасделките общият сценарий може драматично да се промени, предупреждава по-песимистичен банкер, помолил за анонимност, след като признава, че не иска той да е обявилият край на бума на сливания и придобивания.

Стийв Баронов, председател на световните сливания и придобивания в Bank of America Merrill Lynch, твърди обаче, че нивото на стратегически диалог продължава да бъде доста силен и вероятно ще продължи през следващата година, тъй като икономическата среда остава благоприятна за сключването на сделки.

Обявяването на край на цикъла е много трудно, казва Дърк Албърсмайер, съръководител на сливанията и придобиванията в JPMorgan в Европа, Близкия изток и Африка. „Всеки сектор е малко труден“, казва той. „Това, което до някаква степен се промени по време на корекцията на пазара е, че целевите инвеститори искат ръководства, които да настояват за постигането на правилните условия, но в същото време не рискуват да провалят сделката“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още