Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Бурният ръст на онлайн банкирането - очаква се 70% ръст тази година

Броят на потребителите почти се утрои на фона на пандемията

Бурният ръст на онлайн банкирането - очаква се 70% ръст тази година

Снимка: Tumisu/Pixabay 

Още преди пандемията глобалният пазар на дигитално банкиране се разрастваше бързо, като милиони хора избираха приложение или онлайн банка пред традиционната финансова институция на улицата.

COVID-19 обаче рязко ускори преминаването към цифровото банкиране в резултат на променените очаквания на клиентите. Според данни, събрани от Aksje Bloggen, глобалният пазар на цифрово банкиране се очаква да достигне стойност от 2,5 трлн. долара през 2021 г., което е огромен ръст от 70% за една година.

Броят на потребителите почти се утрои на фона на пандемията

Цифровите банки, известни също като необанки или онлайн банки, промениха начина, по който хората управляват парите. Тези банки, уеб базирани или ползващи приложения, предлагат услуги за мобилно банкиране, които могат да се използват изцяло от смартфони - особено полезно сред блокадите заради COVID-19.

През 2019 г. общата стойност на цифровите банкови трансакции в глобален план достигна 836,5 млрд. долара, сочат данните на Statista. След удара на пандемията тази стойност скочи с 81% на годишна база до над 1,5 трлн.  долара.

Следващите години обаче ще бъдат свидетели на още по-впечатляващ растеж. През 2022 г. се очаква цифровото банкиране да се превърне в индустрия на стойност 4 трлн. долара. Прогнозата до 2025 г. е стойността на трансакциите на всички дигитални банки в света да се удвои и да достигне близо 8,3 трлн. долара.

Броят на потребителите, които използват онлайн банкиране, също расте - техният брой почти се е утроил по време на пандемията до 141 млн. През следващите четири години този брой ще скочи до 334 млн. в световен мащаб.

САЩ ще генерират една трета от общата стойност на трансакциите през 2021 г.

САЩ са лидерът в цифровите банкови услуги. Дом на някои от най-големите необанки в света като Chime, SoFi и Robinhood, американският пазар се разрасна значително през годините. През 2021 г. се очаква стойността на трансакциите на американския пазар за цифрово банкиране да скочи с 62% и да достигне 820 млрд. долара, или една трета от всички сделки през тази година.

Още по темата

Въпреки това Великобритания, вторият по големина пазар в световен мащаб, се очаква да бъде свидетел на още по-впечатляващ ръст през 2021 г., като запише ръст от 70% до 430,7 млрд. долара.

Най-голямата цифрова банка в Европа и втората по големина в света - UK Revolut, расте бързо. През февруари 2018 г. лондонската онлайн банка обяви, че е достигнала 1,5 млн. потребители, които се увеличиха до 10 млн. миналата година.

Като трети по големина в света пазар за цифрово банкиране Русия се очаква да достигне стойност от 313,7 млрд. долара през тази година. Следват Бразилия и Германия със съответно 178,6 млрд. и 138,1 млрд. долара.
 

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Кадър на деня за 21 юли