IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред последните държави в света по щедрост

Предпоследни сме по доброволчество, на дъното на класацията сме по даряване на средства и помощ, оказвана на чужденци, показва индексът CAF

10:28 | 05.09.17 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

България е на дъното на индекса на Charity Aid Foundation (CAF) за щедрост за 2017 г.

Страната ни е сред последните класирани страни по дарителство, доброволчество и оказване на помощ за чужденци, сочат данните.

В общото класиране България заема 127-мо място с резултат от 19% от общо 139 държави.

По критерия помощ, оказана на чужденци, сме на 124-то място с 34%, по даряване на пари – на 107-мо място със 17%, като тук се отчита леко подобрение, а по доброволчество сме на предпоследно място в света – 138-мо с 5% оценка.

По-нисък резултат по критерия доброволчество е отчетен само в Армения – 4%. Латвия също отчита резултат от 5%.

Лидер в общата класация за щедрост в света е Мианмар с резултат 65%. Страната оглавява класацията за четвърта поредна година, като оценката й се обяснява с малките, но редовни дарения за манастирите, което е част от културата на страната. На второ място е Индонезия с обща оценка от 60%, а трета е Кения също с 60%.

Топ 10 се допълва от Нова Зеландия, САЩ, Австралия, Канада, Ирландия, Обединените арабски емирства и Холандия, т.е. лидер за Европа по щедрост е Ирландия.

На последно място е Йемен с резултат от 13% предвид и гражданската война, която се вихри в страната. В последната десетка са още Китай, Литва, Мароко, Грузия, Камбоджа, Мадагаскар, Сърбия, Латвия и Мавритания.

По критерия оказване на помощ на чужденец лидер е Сиера Леоне с резултат от 81%, следвана от Ирак със 78%, Либия със 77%, Кения със 76% и Либерия със 75%.

Топ 10 по този показател се допълва от Кувейт, САЩ, Уганда, ЮАР, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

За Европа лидер по този показател е Ирландия, но страната е извън топ 20.

На последно място по този показател е Камбоджа, като преди нея са Хърватия, Сърбия, Чехия и Япония.

По дарителство лидер отново е Мианмар с резултат от 91%, следват Индонезия, Малта, Исландия и Тайланд. Топ 10 се допълва от Нова Зеландия, Холандия, Великобритания, Австралия и Канада.

В дъното на класацията по този показател е Мароко, а преди него са Йемен, Грузия, Мавритания и Ботсвана.

По доброволчество на първо място излиза Индонезия с резултат от 55%, следвана от Кения, Мианмар, Либерия и Таджикистан. Топ 10 се допълва от Нова Зеландия, САЩ, Сиера Леоне, Мавриций и Австралия.

В дъното на класацията е Армения, като непосредствено преди нея са България, Латвия, Косово и Йемен.

Като цяло индексът на CAF отчита спад на щедростта в сравнение с предишния доклад. Делът на даряващите пари например е спаднал до най-ниското ниво от три години насам, посочва се в документа.

Спадът на щедростта е най-видим в западните страни. Африка е единственият регион, в който се отчита подобрение, докато оценките за Европа, Азия и Тихоокеанския регион са по-ниски от средното за петгодишен период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 2
comet
преди 6 години
Тази медия днес е със сменена собственост и няма нищо общо с онази основана в миналото от български инвеститори. Те дори правят всичко по силите им да подтискат размяната на мнения между коментиращите (мнения които в болшинството си не съвпадат с днешната политика на тази обслужваща чуждите интереси медия). Не е случайно че губят аудитория/коментиращи, но пък си пазят платените сигурни хонорари/хляба дето се вика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 1
крас
преди 6 години
Скъпа Меги,Вместо да ни облъчваш с подобни простотии, не е лошо да влезеш в сайта на УПРАВЛЕНИЕ ЕМИСИОННО на БНБ и съпоставиш данните му сега, с тези от 2016 и 2015 година!Баланса на УПРАВЛЕНИЕТО за две години е нарастнал от 37 млрд. на 47 млрд. лв.Активите които представляват СРЕДСТВАТА във валута са скочили от 10,2 млрд.лв., на 19,3 млрд. лв. т.е. с 48%.Банкнотите в обръщение които са елемент от ПАСИВИТЕ са скочили за две години от 12 млрд. лв. на 15 млрд. лв. т. е с 20% С 22% са скочили задълженията към банки!И всичко това което се случва през тези две години е при един ФИКСИРАН КУРС НА ЛЕВА СПРЯМО ЕВРОТО.Ще се радвам да напишеш нещо по смислено по гореизложените факти, като разбира се вземеш предвид и ТЕГЛЕНИТЕ ОТ БОРИСОВ ЗАЕМИ които допринесоха до вдигането не само на ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ , но и на баланса на управление ЕМИСИОННО !В каква спирала се плъзгаме Меги и какво ще се случи когато след февруари 2018 ФЕД вдигне лихвите??"Радостта" нямакак да не е голяма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
comet
преди 6 години
Благотворителност и взаимопомощ са доста различни понятия!Благотворителна помощ дадена на незаслужаващ я (на просяк, на живеещ комфортно на социалки, на икономически тарикат (асайлъм сикър) емигрант, ...) има много общо с купуването на индулгенция и има обратен ефект (заблуждава както даващия така и приемащия). Взаимопомощта е нещо съвсем друго (както предците ни по селата са се събирали заедно да строят къщи, даренията им за читалища, безвъзмездната взаимопомощ между роднини, взаимопомощта между приятели или икономически партньори, ...). Дай ми риба и ще съм сит един ден, научи ме да ловя риба и ще съм сит цял живот е народна мъдрост.Манипулацията в наше време е дотолкова прегурната от организации като Charity Aid Foundation, че ще те обвинят във всички земни грехове ако се осмелиш на не им дадеш исканото дарение (както ако сте забелязали, болшинството просяци като преминаваш край тях агресивно мърморят да си жив и здрав, но какво те влагат в тези думи едва ли е каквото ти си мислиш че влагат (дори често е точно обратното), ... това е чиста проба агресия (подобна на каквото статията ни загатва че ние българите видите ли не сме били достатъчно добри) на която много явно лековерно се поддават, щом просяците (като Charity Aid Foundation или фондацийките на западните президенши, политици или знаменитости) продължават да си практикуват това си занимание).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 6 години
Не съм съгласен. Ако ги нахраниш, някои от тях може и да не дойдат на гости. Гладни ли са обаче, визитата им е гарантирана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
Има ли друга държава с толкова щедри пенсионери, които са готови при поискване да мятат по 20К през балконите си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
studioaa
преди 6 години
Ние трябва да се радваме, че МС не отделя никакви средства за икономическото развитие на Африка. България е една от най-отговорните страни в Европа и света в това отношение. Няма никакъв смисъл ние да храним нуждаещите се деца в Африка, за да може след като израснат да дойдат тук и да изнасилват, убиват и се оплакват от някакъв измислен расизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 3
osoitza
преди 6 години
тази статистика е направена като за държавите в които е правена. В щатите масово големи организация правят дарения на техни си фондации с които да спестяват данъци. В България не знам дали някой си пише в данъчната декларация какви дарения е правил освен може би юридическите лица. Това е в контекста на нашата култура(на православието всъщност) е даренията да стават тайно. Няйкой да познаватате и да се изтапанчил да каже аз дадох еди колко си пари за някое болно дете или за някоя църква да се построи? Аз не нито когато съм дарявал съм го споделял още по малко да търся данъчно облекчение .....За доброволчеството обаче мисля че е съвсем заслужено едно от последните ни места ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
И сигурно на челно място по ограбване от собствената си мафия, псевдосоциалисти, псевдонационалисти, масони и други български ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 9
MZ/X
преди 6 години
Какво общо има това което си написал със статията? Доста показателно за българските обществени нрави е, че много по бедни от нас нации са много по склонни на благотворителност от колкото българите. Българинът се е затворил в черупката си и озлобял постоянно обвинява външния свят за всичките си проблеми и ако му кажеш, че има някой по зле от него, това го приема за лична обида!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 9
comet
преди 6 години
Поредната манипулация за колониална щедрост! И за да е заблудата пълна, така омешват критериите си, че страни като Мианмар, Индонезия и Кения да попадат също в класациите. Но за каква щедрост иде реч при държави като Нова Зеландия, САЩ, Австралия, Канада или Холандия, които раздават щедро 1% (огледалца и маниста) за да взимат обратно 99% (ресурсите и хората). Например, канадски фирми ни ограбват златото срещу мизерните 2% от печалбата (и като капак ни взимат и децата на страната (под формата на селективна емиграция)). Тези класации са само и единственно за манипулация (както на народите в тези страни, така и на народите извън тези страни)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още