Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

България е сред страните с най-високо заместване на доходите след пенсиониране

Страната е на четвърто място в британски доклад за дела на пенсиите от доходите в предпенсионна възраст

България е сред страните с най-високо заместване на доходите след пенсиониране

Снимка: pixabay.com

България е сред страните, в които пенсиите осигуряват най-високо заместване на доходите преди пенсиониране, сочи нов доклад на Investing Review, който се базира на данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Коефициентът на заместване на дохода измерва доколко ефективно пенсионната система осигурява пенсии, които да заменят доходите, получавани преди пенсиониране.

Според доклада средният процент на пенсиите от доходите в предпенсионна възраст по света е 59,8%.

Индия оглавява класацията, като пенсионерите там получават 93,3% от по-ранните си доходи, което им гарантира запазване на стандарта на живот отпреди пенсионирането. На второ място е Италия с 92,8%, следвана от Турция на трето място с 92,0%.

България е на четвърто място с 91,1%, следвана от Люксембург (90%), Австрия, Португалия, Аржентина, Кипър и Испания.

Трябва да отбележим обаче два основни фактора, които влият върху данните за България. На първо място това са ниските доходи в страната, като според данните на Евростат минималната заплата у нас остава най-ниската в Европейския съюз. На второ място значителният дял на сивата икономика и практиката работодателите да не осигуряват служителите на пълната им заплата у нас изкривява публичните данни за реалните доходи.

В доклада, който е на британски експерти, се отбелязва още, че Обединеното кралство се нарежда на едва 49-то място от общо 51 държави с дял на пенсиите от само 28,5% от дохода преди пенсиониране. Предвид ниското заместване на доходите експертите обръщат внимание на значението на други спестявания или инвестиции, които да допълнят държавната пенсия.

В другия край на класацията и предлагайки като пенсия само 23,6% от доходите преди пенсиониране, Мексико се нарежда на последно място. На предпоследно място е Южна Африка с 27,9%, а Великобритания допълва последните три места.

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

3
 
2
 
5
преди 1 месец
Абе, това някой надрycан ли го е писал? Коефициентът на заместване в България е около 42% !!! В Евростат го пише, а и ние го виждаме с очите си !!! За сравнение в Русия е 72%, в Турция е още повече !!!
2
 
2
 
4
ing5rov до: Грую Груев
преди 1 месец
Груев , пенсиите са си жива кражба... трябва да живееш поне 120 годин , та да си върнеш туй , дето си се отчитал на *** ежемесечно !
2
 
5
 
3
преди 1 месец
Браво, крайно време беше някой да каже истината, а тя е, че пенсиите в България са НЕРЕАЛНО ВИСОКИ на фона на вноските, които са направени за тях. И ще стават все по-нереално високи с актуализирането им. Комунизъм на макс!
5
 
2
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Просто "неофициалните" заплати не влизат в сметките; реално картинката е много по-различна.
1
 
9
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Глупости!

Още от Други
Франция сключи най-големия военен договор в историята си с ОАЕ