IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България отстъпва до 59-то място в света по условия за правене на бизнес

За шеста поредна година най-доброто място за правене на бизнес в класацията на Световната банка е Сингапур

12:27 | 20.10.11 г. 2
България отстъпва до 59-то място в света по условия за правене на бизнес

България е паднала с две позиции до 59-то място в деветото издание на класацията Doing Business 2012 на Световната банка, в която са подредени 183 държави.

Влошили са се условията в страната ни при започването на нов бизнес, издаването на разрешителни за строеж, регистрацията на собственост, защитата на инвеститорите и уреждането на несъстоятелност. Световната банка отчита подобрение при достъпа до електричество, което е нова категория в класацията, плащането на данъци, трансграничната търговия и изпълнението на договорите.

От съседните ни държави най-добро класиране е постигнала Македония, която се е изкачила с 12 позиции до 22-ро място в подреждането. Зад нас остават Турция, която е на 71-ва позиция, Румъния, която заема 72-ро място, Сърбия – на 92-ро място, и Гърция – на 100-та позиция.

От държавите от Европейския съюз най-добро класиране е постигнала Дания, която е пета в класацията. Следват я Норвегия (на 6-та позиция) и Великобритания (на 7-мо място). От 9-то до 11-то място са подредени, съответно, Исландия, Ирландия и Финландия.

Последната петица се оформя от Гвинея, Еритрея, Република Конго, Централноафриканската република и Чад.
Най-голямата европейска икономика – Германия, и тази година запазва 19-та позиция в класацията. Латвия се изкачва с 10 места до 21-та позиция, Испания – с 1 място до 44-та позиция, Чехия – с 6 позиции до 64-то място.

В сравнение с миналата година условията за правене на бизнес се влошават в Швеция, Естония, Швейцария, Литва, Белгия, Франция, Холандия, Австрия, Словакия, Италия и други европейски държави.

Последна актуализация: 04:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
BigBear
преди 12 години
Част от параметрите са свързани с БВП на глава от населението - примерно изчисляват се разходи и се нормират през БВП на страната. Така богатите страни имат предимство пред бедните. Ако една процедура в Сингапур и в България струва 100 долара но в Сингапур имат примерно 10 пъти по голям БВП на глава на населението, автоматично по съответния критерий отиваме в дъното на класацията независимо от това, че на бизнеса струва еднакво...Електронните документи плюс опростяване на процедурите за внос и и износ като брой документи биха могли да ни дръпнат доста напред. Също така намаляване на сроковете за административни и съдебни решения и проста процедура за фалит...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
dakl
преди 12 години
От както Б.Б. е на власт посоката винаги е една и съща!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още