Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

България се изкачва с 2 места до 35-та позиция в глобалния иновационен индекс

Страната ни е втора по иновации в групата на дължавите с по-висок среден доход

България се изкачва с 2 места до 35-та позиция в глобалния иновационен индекс

Снимка: Pixabay

България се изкачва с две места в международна класация за иновации. Страната ни заема 35-то място в тазгодишния глобален индекс на иновациите, който обхваща 132 държави по света, с оценка от 42,4 точки. Миналата година страната ни беше 37-ма.

Страната ни е на второ място по иновации в групата на държавите с по-висок среден доход, като ни изпреварва Китай, а след нас е Малайзия.

Най-висока оценка България получава по показателя „творчески резултати“ – 41,1 точки, което включва търговски марки, стойност на брандовете, износ на креативни продукти, създаването на мобилни приложение, на съдържание в Уикипедия и др.

Втората най-висока оценка страната ни получава по показателя „резултати от знания и технологии“ – 36 точки. Това включва патенти, модели, ръст на продуктивността на труда, нови бизнеси, разходи за софтуер, интелектуална собственост и т.н.

Най-ниска оценка страната ни получава по показателя институции, в който са включени политическата среда, регулаторите, бизнес средата. Сравнително ниски са и оценките по показателя „човешки капитал и наука“, което включва образование, наука, разходи за образование и наука и т.н.

Най-иновативните и най-неиновативните страни в света

Лидер в класацията е Швейцария с 65,5 точки. Втората позиция е за Швеция, която получава 63,1 точки, а третата е за САЩ с 61,3 точки.

Топ 10 се допълва от Великобритания, Южна Корея, Нидерландия, Финландия, Сингапур, Дания и Германия.

В дъното на класацията като най-неиновативна държава е класирана Ангола с 15 точки. Преди нея са Йемен с 15,4 точки и Гвинея с 16,7 точки.

В топ 10 на най-неиновативните държави попадат още Нигер, Бенин, Мианмар, Етиопия, Того, Мали и Камерун.

Устойчиви иновации

В доклада се посочва, че инвестициите в иновации показват голяма устойчивост по време на пандемията и достигат нови върхове в някои страни.

Преди пандемията инвестициите в иновации достигнаха рекордно високи стойности в света като цяло, а научноизследователската и развойна дейност отбеляза ръст от 8,5% през 2019 г.

Когато пандемията удари, големият въпрос беше какъв ще е ефектът върху иновациите. Ако се вземат предвид историческите доказателства, би трябвало да се очаква спад. Въпреки човешките жертви и икономическия шок в резултат на пандемията, научните резултати и научноизследователската и развойна дейност, сделките с рисков капитал са нараснали през 2020 г.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Поскъпването на горивата заплашва възстановяването на авиокомпаниите от пандемията