IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България слиза надолу в класация за правене на бизнес

Нова Зеландия измества Сингапур като най-добро място за бизнес в света

11:47 | 26.10.16 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България слиза с едно място надолу - от 38-мо на 39-то, в класацията "Правене на бизнес 2017" (Doing Business 2017) на Световната банка.

Като извършена реформа в полза на бизнеса в доклада се посочва, че България е повишила надеждността на енергийните доставки чрез въвеждане на автоматична система за управление в енергетиката - Система за надзорен контрол и събиране на данни (SCADA).

България се представя най-добре по отношение на защитата на миноритарните инвеститори, където е класирана на 13-то място, но въпреки това отстъпва с три позиции в тази категория спрямо миналогодишното класиране. Добри са резултатите и в сферата на трансграничната търговия (21-во място, остава без промяна спрямо миналата година) и получаването на кредитиране (32-ро място, влошаване с 3 позиции).

Същевременно обаче страната ни получава слаби оценки в няколко насоки. Най-ниска е оценката в категорията „Свързване с електрическата мрежа“, където България е на 104-то място. Благодарение на извършената реформа обаче страната се издига с шест позиции в категорията. Слабо е представянето й в при плащането на данъци – 83-то място, и стартирането на бизнес – 82-ро.

По издаване на строителни разрешителни България е на 48-мо място, по регистриране на собственост – на 60-то, по спазването на договори – 49, а по уреждане на неплатежоспособност – на 48-мо.

В общата класация България е непосредствено преди Русия (40) и Унгария (41) и след Армения (38), Беларус (37) и Румъния (36).

Нова Зеландия измества Сингапур като най-добро място за правене на бизнес

Нова Зеландия е изместила Сингапур като мястото за най-лесно правене на бизнес в света, разкрива още проучването.

Световната банка изтъква намаляването на осигурителните вноски и новата регулация, улесняваща плащането на данъците, като ключови причини за излизането на Нова Зеландия начело на класацията.

Прави впечатление доброто представяне на Македония, която влиза в топ 10 със своето десето място.

Най-голямо подобрение на условията за бизнес пък се регистрира в Бруней, който напредва от 84-то място миналата година до 72-ро в момента, след като е направил снабдяването с електричество по-надеждно, приел е нов закон за фалитите и е увеличил защитата за миноритарните инвеститори.

В топ 10 след Нова Зеландия се нареждат Сингапур, Дания, Хонконг, Южна Корея, Норвегия, Великобритания, САЩ, Швеция и Македония.

На последното 190-то място място в класацията е Сомалия в компанията на Еритрея (189) и Либия (188).

Световната банка проследява регулаторните промени в 190 държави за компаниите през целия им жизнен цикъл - от условията за започване на бизнес и получаване на кредит до правото на собственост. Рекордните 137 икономики са извършили реформи, за да улеснят стартирането и управлението на бизнес, като над 75% от промените са в развиващи се страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 0
SS-23
преди 7 години
Ако приеме, че "правенето на бизнес" е най-общо казано - възможност да печелиш от продажба и/ или предлагане на стоки, услуги и финансови инструменти, то "намаляването" на тази възможност, говори най-общо казано, че българина е помъдрял, захитрял и отрезвял и вече много по-трудно се поддава на "изкушенията" от които дефакто няма практическа нужда.За мен това е добър показател, (що се отнася до отделният човек). И докато отделният човек се научи "да се пази", то виждаме, че държавата прави обратното и помпи дълга, опитвайки се да подхранва изкуствено "търсенето"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
Grosss
преди 7 години
Като го гледам тоя на снимката си мисля ,че под правене на бизнес се разбира24 часа висене пред компютъра и цъкане по различни пазари.Тука има,туканяма в глобалното казино.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 8
Mops
преди 7 години
Преди да критикуваш, виж че са сложили едната Македония в топ 10 при 24% безработица,БВП от 10 милярда и ще ти стане ясно колко е читав анализа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Лошо Борисов!Лошо кухи и корумпирани ГЕРБ-аджии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още