IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България трябва да отиде с позиция за Сирия пред Съвета за сигурност на ЕС

Вероятно ЕС ще започне да обсъжда и по-сериозни мерки срещу Турция, каза Весела Чернева

11:27 | 15.10.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България трябва да отиде подготвена и с позиция за Сирия на срещата на върха на страните членки на ЕС в края на седмицата, а не да импровизира. Също така българската позиция не може да бъде неутрална, както никоя друга позиция на страна членка от ЕС. За това настояха Весела Чернева, директор на Софийския офис на Европейски съвет по външна политика, и Любомир Кючуков от Института за икономика и международни отношения.

Европейският съюз осъди военните действия на Турция в Северна Сирия и призова държавите от ЕС, които изнасят оръжие за Турция, да спрат доставките си. САЩ вече налагат санкции на Турция. Те коментираха нашествието на Турция в Сирия по БНТ.

В момента се провежда заседание на Съвета по сигурността заради рязкото изостряне на ситуацията в Сирия, който бе свикан от премиера. В рамките на консултативния и координиращ орган към Министерския съвет ще бъде обсъдена обстановката в Северна Сирия и свързаните с нея процеси от регионалната и международна сигурност.

И Бойко Борисов, и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов декларираха, че държавата е готова да реагира незабавно, ако към България се отправи бежански поток.

„Идеята на Съвета е по-скоро да има стиковане на институциите по отношение на този конфликт. Да стане ясно, че това, което в момента се случва в Сирия, на практика не само освободи голям брой бойци на „Ислямска държава", но и настрои кюрдите срещу Европа и срещу Запада“, каза Весела Чернева. Това са две нови заплахи за Европейския съюз и особено за страните, които са най-близо, България със сигурност е една от тях, каза Чернева.

Тя посочи, че в четвъртък и в петък лидерите на страните членки на ЕС ще се съберат на т. нар. Среща на върха и подчерта, че е добре България да отиде подготвена и с позиция, не да импровизира.

„Българската позиция не може да бъде неутрална, както никоя друга позиция на страна-членка от ЕС“, категоричен бе Кючуков. Той отбеляза, че България трябва да се съобразява с две неща. Първото е страна-членка на ЕС и второ - страна-съседка на Турция, което неминуемо поставя и двустранните отношения като елемент от общата позиция.

„Очевидно България, отчитайки тези две неща, трябва да бъде част от една обща позиция на ЕС, но и между другото засега все още не е достатъчно ясно как точно ще се получи тази обща позиция, има различни виждания, част от страните от ЕС имат различни виждания. 

Външните министри на страните членки на ЕС обещаха да ограничат продажбите на оръжия за Турция заради военната й операция в Сирия. Външните министри на страните членки на ЕС се ангажираха да възприемат „силни национални позиции“ в рамките на европейските директиви от 2008 г. за контрол върху износа на оръжия, особено директивата, забраняваща доставки, когато те създават риск за регионалния мир и стабилност.

Нашествието на Турция в Сирия, което цели създаването на буферна зона на сирийска територия и извеждане на бежанци от разкъсваната от война страна, предизвика безпокойството на ЕС от възобновяване на притока на мигранти и съживяване на терористичните атаки на „Ислямска държава“. Междувременно американският финансов министър Стивън Манучин заяви, че все още има време за налагане на значителни санкции на Турция заради военните й действия в Сирия.

Вероятно ЕС ще започне да обсъжда и по-сериозни мерки срещу Турция, каза Чернева. Но дали Европа ще реши да използва тоягата или отново моркова – това ще се обсъжда в четвъртък, посочи тя.

Със сигурност ще продължи раздалечаването между Европа и Турция, коментира Кючуков. В геополитически план ще се наблюдава преструктуриране на пространствата в Близкия изток. На практика тази инвазия носи засилване на влиянието на Русия, защото тя се превърна в основен съюзник на кюрдите, а и единствената, която може да окаже политическо влияние на Турция.

Ако има нов бежански натиск, той няма да е от територията, където в момента се водят военни действия, смятат и двамата анализатори. Евентуален поток може да има от Турция и то през призмата на чисто политически действия, ако президентът Ердоган реши да ги използва като средство за натиск към Европа, каза Кючуков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още