Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Българските въглищни електроцентрали са най-нерентабилните в Европа

Нивото на рентабилност остава високо в развиващите се икономики, които се нуждаят от евтина енергия

Българските въглищни електроцентрали са най-нерентабилните в Европа

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Българските електроцентрали, които генерират електроенергия чрез въглища, са най-нерентабилните в Европа заедно със съоръженията в Румъния, сочи проучване на мозъчния тръст Carbon Tracker.

Само за 2019 г. ТЕЦ „Марица изток 2“ отчете загуба в размер на 202 млн. лв, като по този начин общата натрупана загуба достига 821,4 млн. лв. В същото време се увеличават и задълженията на електроцентралата – с над 250 млн. лв до 1,57 млрд. лв.

Carbon Tracker използва финансови модели на ниво активи, за да анализира експлоатацията на въглищните централи по света.

Средното ниво на рентабилност на българските и румънските въглищни електроцентрали за 2019 г. доближава минус 30 долара за мегаватчас, докато стойността за Европейския съюз (ЕС) е минус 8 долара за мегаватчас.

Общият оперативен капацитет на въглищните мощности в блока за изминалата година е 149 гигавата, като 62% от съоръженията се сблъскат с отрицателен паричен поток.

Във Великобритания, която наскоро успя да се похвали с първи цял месец без генериране на електроенергия от въглища, рентабилността на електроцентралите, ползващи твърди изкопаеми горива, достига минус 28 долара за мегаватчас. За Германия този показател е минус 9 долара за мегаватчас. Най-силната европейска икономика продължава да разисква въпроса с постепенното прекратяване на въглищните електроцентрали до 2038 г., което се разминава с целта за изключване на въглеродните емисии от националния енергиен микс до 2030 г.

В Полша, която е един от най-големите привърженици на въглищната енергия, рентабилността на нейните електроцентрали достига 11 долара за мегаватчас. Страната разчита на въглищата за производство на повече от 70% от електроенергията, като тя е единствената членка на ЕС, която не иска да спази срока на блока за зануляване на въглеродните емисии до средата на века.

Полската държавна енергийна компания PGE произвежда около 40% от електроенергията в страната. Въпреки че крайният срок за премахване на въглищата, определен от нейния изпълнителен директор Войтех Дабровски, не се вписва в контекста на смелите планове за климата на ЕС, той все още е по-амбициозен от прогнозите на правителството, според които въглищата ще продължат да играят важна роля в националния енергиен микс, като през 2040 г. те ще представляват 25% от него.

В съседна Чехия положението изглежда значително по-мрачно. Там 99% от въглищните мощности регистрират отрицателни парични потоци, като рентабилността на съоръженията възлиза на минус 22 долара за мегаватчас.

Carbon Tracker анализира данните и от останалите големи икономики по света.

В САЩ, където общият оперативен капацитет на въглищата достига 254 гигавата, средната рентабилност на съоръженията достига 4 долара за мегаватчас, а 22% от централите са изправени пред отрицателни парични потоци.

Въглищните мощности, свързани към мрежата, която се регулира от Northeast Power Coordinating Council, отчитат рентабилност от минус 31 долара за мегаватчас, като всички се сблъскват с отрицателни парични потоци.

Съоръженията към мрежата, регулирана от Western Electricity Coordinating Council, отчитат най-високи стойности на показателя – 9 долара за мегаватчас, като само 10% от тях регистрират отрицателни парични потоци.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
4
 
5
Hahoto до: Императорът
преди 4 месеца
Няма загуби Импе, има неравностойно разпределение на парите. Държавата от една страна прибира пари от СО2 емисии, от друга ги взима от ТЕЦ2, а после ги покрива със заеми на БЕХ. А приходите от СО2, дето миналата година са близо милиард, отиват във Фонд Сигурност на електроенергийната система и се използват за намаляване на цената за задължения към обществото. Т.е. покриват се дисбалансите от ВЕИ с тях и се плащат СО2 квотите на Американските централи.
1
 
5
 
4
преди 4 месеца
С тия загуби - за 10 години напред, можехме да си покрием поне 60% от цената на АЕЦ Белене - ако не бяхме спрели строежа под външен натиск !!! Ама нали въпросът беше да не нарушим рахатът на американските господари, експлоатиращи американските ТЕЦ-ове?
Накрая ПАК ще трябва да спрем ТЕЦ, а загубите ще са си за наша сметка.
0
 
7
 
3
Hahoto до: zelka007
преди 4 месеца
За дерогациите нашите закъсняха, а поляците си оправиха въглищния сектор още пред няколко години. За Зелената сделка, ужасно се лъжеш че няма да се намерят "правилните" инвеститори, които да наблъскат Черноморието с овшорни и наземни вятърни централи. Предния път на 900 лева мегавата, се избиха да правят ВЕИ всякакви "зелени" инвеститори. Румъния само ни дишаше праха, и девеше на просто.тията! Най-бедната страна в ЕС първа с 20 процента инсталирани ВЕИ! НО НА КАКВА ЦЕНА? Сега им дай малко пари от Зелената сделка, дай им малко "зелени преференции" от държавата и Черноморието ни ще заприлича на Пърл Харбър по време на японското нападение! :)
6
 
2
 
2
zelka007 до: Hahoto
преди 4 месеца
нали се интересуваше кое колко струва за вятърните централи . ето ти в румъния . офшорна централа 600МВт , с коефициент на мощност около 38% , и ориентировъчен обем на годишно производство от почти 1ТВч , приблизителна цена 1млрд евро . това предполагам е в зоната на калиакра , там в черно море е ветровито , там би трябвало да строим и ние , но в наши териториални води ...

наземна вятърна - 300МВт , с коефициент на мощност около 26% , ориентировъчен обем на година 0,7ГВтч , приблизителна цена от 385млн. евро ... подобни стойности трябва да са и у нас ...

ще ползват собсвени средства и съфинансиране по зелената сделка ... нека са зле ... наште ще искат дерогация на пушилките ... :)))

https://www.romania-insider.com/hidroelectrica-wind-farms
2
 
6
 
1
преди 4 месеца
Ако и да е на загуба ТЕЦ2, то Американските централи са на гиганска печалба, съответно и рентабилност. А те са половината от мегаватите на въглища. Щом те са на плюс, а държавната ТЕЦ2 на минус, за БЪЛГАРИЯ следно каква е рентабилността не става ясно от материала. Но в никакъв случай не е коректно. Така че поредна статия с манипулативно заглавие и непълно съдържание!

Още от Други
ООН отбелязва 75-ата си годишнина с поредна порция критики