IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бърз поглед върху глобалната ядрена енергетика

Сред реакторите, които бележат най-добра производителност, няма нито един от типа РБМК

16:30 | 12.10.19 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По данни на Световната ядрена асоциация (СЯА) в момента в глобален мащаб работят 444 ядрени реактора с общ инсталиран капацитет от 394 260 MWe. Делът на генерираната електроенергия от ядрени мощности по света достига 10,5% от общия енергиен микс, като 52 реактора се намират в процес на конструкция с планиран инсталиран капацитет от 52 306 MWe. 

На национално ниво СЯА подрежда 10-те страни с най-голям нетен капацитет на ядрени мощности. На първо място са поставени САЩ с 97 837 MWe. Франция заема втора позиция с 63 130 MWe, следвана от Китай с 45 518 MWe и Япония с 31 679 MWe. Русия е поставена на пета позиция с 28 355 MWe, докато Южна Корея и Канада заемат шеста и седма позиция съответно с 23 123 MWe и 13 554 MWe. Украйна е на осма позиция с 13 107 MWe, следвана от Германия с 9 515 MWe и Великобритания с 8 923 MWe.

По отношение на инсталирания капацитет на реакторите в строеж, първата позиция принадлежи за Китай с 8 200 MWe. На второ място са поставени Обединените арабски емирства (ОАЕ) с 5 380 MWe, следвани от Южна Корея и Индия съответно с по 5 360 MWe и 4 824 MWe. Русия отново е на пета позиция с 4 488 MWe. На шесто място е Япония с 2 650 MWe, следвана от Тайван и САЩ съответно с 2 600 MWe и  2 234 MWe. Девета позиция принадлежи на Беларус с 2 218 MWe, а на десето място е Бангладеш с 2 160 MWe.

Глобалното производство на електроенергия от ядрени мощности достига 2 563 TWh през 2018 г. Това е с 98 TWh по-малко в сравнение с рекордните данни, регистрирани през 2006 г. – 2 661 TWh.

Последните реактори, които са били присъединени към мрежата са китайските Yangjiang 6 и Taishan 2, съответно на 26 юни и 23 юни 2019 г. След тях е руският Novovoronezh 2 2 на 1 май 2019 г. Сред първите десет Китай има общо осем реактора, като с по един са Русия и Южна Корея.

При конструкциите последният започнат строеж на ядрен реактор е на 15 април 2019 г. – руският Kursk 2-2.

Реакторът с най-много увеличена мощност е Kalinin 1 в Русия, който работи на 105,8% и притежава инсталиран капацитет от 950 MWe.

Най-много електроенергия генерира френският реактор Chooz B 2 – 12 TWh с нетен капацитет 1500 MWe. На второ място е поставен германският Isar 2 – 11,5 TWh, с инсталиран нетен капацитет от 1410 MWe. Трета позиция заема американският Palo Verde 1 – 11,2TWh, с капацитет от 1311 MWe. Сред първите десет реактора не присъства нито един от типа РБМК.

Най-дълго работещият реактор в глобален план е германският Grohnde – общо 357 TWh, с нетен капацитет от 1360 MWe. Следващите три позиции също принадлежат на германски реактори - Philippsburg 2, Isar 2, Brokdorf. Пето място заема американският Peach Bottom 2 – 330,8 TWh с капацитет от 1308 MWe.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 15 rate down comment 7
data
преди 4 години
Руснаците бяха конкуретни на света до края на ерата на релетата , която технология от своя страна откраднаха от германците през всв - от как света почна да дегитализира управляващите процеси Русия изпадна в тенологична дупка и така вече 40 г неможе да изпълзи от нея . Все още е конкуретна в базовите производствени процеси основно благодарение на относително евтините си първични ресурси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 4 години
Бооклуук, забравих да те запитам какво стана с транзита през Украйна. Нисичкия клептоман в Кремъл спря ли го както беше обещал???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 4 години
Бооклуук, ти не виждаш ли какво става , ве??? А бооклуук??? Силата на Сибир струва 55 000 000 000 долара и ще се изплаща 50 години. Северен поток 2 ще ползва само едната, от построените 2 и ще се изплаща 45 години. Турски(Балкански) бе скопен наполовина и той не се знае кога ще започне да се да транспортира газ и как ще ляга под пакетите. Та така бооклуук, както писах и по-рано, големите руски енергийни проекти - големи руски празни приказки, ве бооклуук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 15
vzhekoff
преди 4 години
Кварталния пияница, ефрейторчето Стоенча, да каже какво стана с патоците, пък после да говори, кое нямало да стане :) И не, той не е любител на чашката, професионален алкохолик е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 4 години
Вместо да многословиш, да обясниш как вървят нещата с Пакш и Аккую? кога ще *** лентите? Росатом беше осигурил парите, а ги няма. Къде са?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 11
zelka007
преди 4 години
ха ха ... леле какъв си зъл , да не си прекалил с мръвката . от месото се става агресивен . хищник такъв . 1. никой не е тръгнал да я бие и побеждава . никой го няма за цел . те сами изпадат от влакчето поради нефективност .2. ако визираш проекта в тексас , дето все за него дуднеш . стига с таз опорка , това е наследство от времето след студената война . специално се зачетох щото все за него пишеш . като спряли с ядрените ракети и двете държави са се озовали в небрано лозе , хиляди тонове обогатен уран и нема какво да го правят :))) . та са взели решение да го преработват в ядрено гориво . за целта за да се покаже , че с войната е приключило , са решили да го правят съвместно и са създали въпросната компания . понеже е трябвало да интегрират руснаците за да имат все пак ангажираност , са използвали тяхна технологи . ТОВА Е БИЛО ПОЛИТИЧЕСКО РЕШЕНИЕ !!! на тогавашното правителство . те тъй :))) . защо да развиват обогатяване , след като получават готово преработено :))) ... понял ? НИКОГА ОБОГАТЯВАНЕ НА УРАН не е било частен бизнес . може частна фирма да го е правила , но това си е държавна работа . 3. нов с търговска цел - да , не са строили . обаче военните си строят за техни нужди :))) ... в момента строят 5 или 10 с изследователска цел ... тъй , за протокола ...4. русияните немат козове баце , изостават с петилетки . не са мръднали и на йота . това дето предлагат е едно и също от поне 20-30 години . губят постоянно позиции във всичкото оборудване освен в реакторите , щото там требе лицензиране от МАЕ . в момента почти всяка индустриална държава по света може да си проектира и построи по ефективни подстанции , топлообменници и турбини . даже в европейсия проект за 4-то поколение реактори не са включени ... щото нема с кво :)))5. ха ха ... това ще приема че не си го писал и аз не съм го чел :))) ... това е коментар за цяла тема . май веднъж ти писах за 4-то поколение . те хората по света не ги грее какво пише в твоите опорки ами си ги строят :)))6. колко притежава френската държава в areva ? и кога ще фалира държавна компания :))) . в росатом колко притежава държавата и кога ще позволи да фалира стратегическа компания :))) ... ядрения бизне баце е ДЪРЖАВЕН БИЗНЕС . да има частни интереси в него но ... ако рассия не е зад росатом да го финасира , къде мислиш щеше да бъде сега ?!?и аз ще си купя зеле утре , таман сега е най-вкусно . само да видя с какво ще го правя : пиле или ребърца ... мдааа , ще помисля ... половин зелка си изхрупал , малеее , с теб шега не бива , а аз се майтяпа чат пат . трябва да се съобразявам с какъв юнак си драскам :))) ... да спазвам етикет :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 20
дядя Вова
преди 4 години
Мда, изядох половин малко зелче ей сегичка и ми дойде музата да довърша голямата зелка:1. Никой не може да бие Русия по цена на обогатяването на природен уран.2. САЩ позволиха на пазарният принцип да им загроби обогатяването, защото то бе енерго-неефективно и от СССР получиха за жълти стотинки от Елцин много тонове обогатен уран.3. САЩ не са строили нов ядрен реактор от амнадесетилетия насам.4. В статията пише всичко, което не визира какви козове имат руснаците в ръцете си по темата.5. Реакторите последно поколение след Фукушима са преразказ върху последният руски реактор.6. Затова Арева и Уестингхаус фалираха - нямаха кинти за толкова висока летва. Сега съществуват на командно дишане под псевдоними. Както и много друго американско между впрочем. Боинг 20 000 000 000$, банки, ръждивият пояс и пр.Когато фактите говорят и боговете мълчат са казвали древните. Но не и зелките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 11
zelka007
преди 4 години
брех ... рассийските технологични чудеса от 2-ро поколение много назад ... туканка , ако четеш мненията по форума са на първо недостижимо място :))) ... в интерес на истината си мислех , че са поне във водещата тройка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още