Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Царството на въглеводородите насочва фокуса си към зелените облигации

Според някои анализатори няма никаква разлика между обикновените и зелените облигации, които Саудитска Арабия емитира

Царството на въглеводородите насочва фокуса си към зелените облигации

Снимка: Bloomberg L.P.

В региона на Близкия изток, известен с петролните си находища, танкери и газопроводи, темата за зелените облигации остава на заден план.

Но когато саудитското енергийно дружество Saudi Electricity Co. и Катарската национална банка този месец продадоха облигации, предназначени да финансират проекти, включително изграждането на екологосъобразни сгради, интелигентни измервателни уреди и инфраструктура за разпределение на възобновяема енергия, инвеститорите насочиха фокуса си натам, пише Bloomberg. 

Още по темата

В Персийския залив спадът на цените на петрола, подхранван от пандемията от коронавирус, послужи като напомняне защо нациите в региона трябва да диверсифицират икономиките си далеч от износа на енергия. Въпреки че не всички са убедени, че облигациите, отговарящи на екологичните, социалните и управленските критерии (ESG) са нещо повече от обикновен ПР, глобалният тренд показва, че тук тепърва ще започнат да навлизат зелените облигации.

„Зелените“ сукук (ислямски облигации – бел. ред.) от 1,3 млрд. долара на Saudi Electricity представляват първата подобна сделка в рамките на най-големия износител на петрол, Саудитска Арабия, където потреблението на енергия на глава от населението е тройно по-голямо от средното за Европа. Заедно с продажбата на облигации от Катарската национална банка за 600 млн. долара, също първа за страната, сделките увеличават размера на предлаганите зелени облигации в Близкия изток до почти 2,5 млрд. долара за тази година, което е почти петкратно увеличение спрямо 2017 г., когато регионът издаде първия си зелен дълг .

Египет също се намира в напреднал етап на емитиране на 500 млн. долара зелени облигации.

„Като се имат предвид техните високи емисии на въглероден диоксид на глава от населението, икономиките в Персийския залив представляват добри цели за такива схеми“, коментира Томас льо Гуй, базирани в Дубай анализатор на Moody’s Investors Service. „Зелените инициативи също са добър начин за страните от Персийския залив да балансират своите щедри системи за социално подпомагане с намаляващите приходи от износа на петрол“, добавя той.

Рейтинговата агенция Fitch Ratings изчислява, че саудитският бюджетен дефицит ще нарасне до 15% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през 2020 г., което би представлявало едно от най-високите нива на дълг в Близкия изток. В същото време приходите на правителството са спаднали с почти 50% на годишна база през второто тримесечие.

Халид Рашид, ръководител на отдела в Deutsche Bank за пазарите на дългов капитал в региона, очаква инерционният импулс да остане силен и тази година, предвид нарастващото търсене от страна на глобалните и местни инвеститори.

Но не всеки приема такива сделки.

„Това е просто етикет“, смята Пол Макнамара, мениджър в лондонската GAM Investments, която не е купувала зелени облигации от саудитските или катарските компании. „Има много страни, които правят неща, които не са полезни за околната среда, но Саудитска Арабия е може би най-лошата от всички", подчертава той, като добавя, че няма никаква реална разлика между обикновените корпоративни облигации и зелените такива в Саудитска Арабия.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
COVID кризата срина миграцията