IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на желязната руда пак тръгнаха нагоре

Същевременно и медта достигна нов ценови рекорд на фона на политическите промени в Чили и Перу

12:31 | 18.05.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ioana Epure/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ioana Epure/Bloomberg

Фючърсите върху желязната руда се повишават за втори ден на фона на оптимизма на търсенето вследствие на солидните данни от Китай и по-ниските нива на запасите.

Стоманодобивните заводи в Китай увеличават производството, за да се възползват от повишените цени, като се очертава производството на стомана да достигне рекордно високо ниво тази година, пише Bloomberg.

В друг знак за силното търсене запасите от арматура продължават да намаляват, а запасите от желязна руда по пристанищата се свиват за трета поредна седмица.

Китайските фирми трябва да стимулират вътрешните проучвания за производството на стомана, да разширят своите източници на внос и да проучат чуждестранните рудни ресурси, коментира Националният комитет за развитие и реформа на ежемесечния си брифинг. Въпреки засилената правителствена кампания за ограничаване на цените на суровините, цените на индустриалните суровини се повишават, като се възстановяват в значителна част след спада през миналата седмица.

Mysteel очаква силният ръст на потреблението на стомана в Китай да продължи през тази година в резултат на средносрочните цели за урбанизация на страната, посочва се в бележка от UBS Group AG.

Фючърсите върху желязната руда в Сингапур поскъпват с 3,2% до 214,15 долара за тон към 15:55 ч. местно време, след като в понеделник добавиха 2,9%. Договорите в Далиан затвориха с 3,8% по-високо, а фючърсите за арматура и горещо валцовани профили също поскъпват в Шанхай.

Очертават се обаче някои рискове пред това рали, тъй като предлагането от Бразилия може да се увеличи през следващите месеци. Бразилските производители се стремят да генерират пари и да правят нови инвестиции, за да се възползват от търсенето.

Същевременно цената на медта достигна рекордно високо равнище, тъй като потенциалът за по-строго регулиране и по-високи данъци в Чили подклаждат опасения относно дългосрочните перспективи на доставките.

Цената на медта се повиши с 1,5% до 10 525 долара за метричен тон на Лондонската метална борса, а преди това се търгуваше на ниво от 10 485 долара.

Най-големият производител на мед в света (Чили) току-що избра парламент, който оставя написването на нова конституция до голяма степен в ръцете на лявото крило. Миннодобивните компании в страната ще се изправят пред по-строги правила за околната среда и правата върху полезните изкопаеми. Това би създало една от най-тежките данъчни тежести в световната индустрия.

В Перу водещият кандидат за президент също иска да наложи данък върху продажбите на мед.

Това добавя към притесненията относно ограниченото предлагане едновременно с нарастването на търсенето. Заплахата от прекъсването на труда също виси над пазара, след като BHP Group поиска процес на посредничество за предотвратяване на стачка в отдалечен оперативен център в Сантяго, който обслужва медните мини Ескондида и Спенс.

Цинкът също поскъпва до най-високо ниво от 2018 г. насам на фона на спекулациите, че топилните заводи в китайската провинция Юнан намаляват добива поради недостиг на електроенергия. Основните топилни заводи са помолени да намалят консумацията на енергия с 10%, което може да доведе до намаляване с около 10% от капацитета за преработка, според оценка на Beijing Antaike Information Development Co.

Месечната продукция на рафиниран цинк в Юнан е около 75 000 тона, според Antaike. Месечната продукция на Китай е около 600 000 тона.

Цената на цинка се повишава с 3,1% до 3 108,50 долара, а никелът поскъпва с 1,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още