Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Централните банкери се насочват към по-рискови инвестиции за резервите си

Резервните мениджъри обикновено не са сред най-рисковите инвеститори в света, но имат голямо влияние заради стойността на активите, които управляват

Централните банкери се насочват към по-рискови инвестиции за резервите си

Снимка: архив Ройтерс

Централните банкери, които управляват чуждестранни резерви, се обръщат към нови и по-рискови инвестиции, за да компенсират глобалния срив в облигациите, подтикнат от пандемията, според ново проучване, цитирано от FT.

Годишното проучване сред 78 мениджъри на резерви за 6,4 трлн. долара установява, че намаляването на доходността е представило най-голямото предизвикателство за тези инвеститори през изминалата година. За много от тях това е донесло вложения в нови класове активи, включително корпоративни облигации, облигации на възникващи икономики и акции.

Резервните мениджъри обикновено не са сред най-рисковите инвеститори в света, но те се радват на огромно влияние благодарение на стойността на активите, които управляват. Тези парични средства, натрупани от централните банки, за да запазят валутите си стабилни и да осигурят защита в кризисни времена, обикновено се инвестират в безопасни активи като краткосрочен държавен дълг.

Проучването предполага, че натискът на ниската възвръщаемост принуждава някои да поемат по-голям риск за запазване на капитала си. Доходността на облигациите по света спадна до рекордно ниски нива на фона на спада на лихвите и мащабните програми за покупка на дългове заради борбата с пандемията.

Още по темата

Въпреки че доходността вече скочи, тя остава ниска по исторически стандарти.

Повече от половината респонденти на проучването казват, че обмислят инвестиране в нови класове активи, а 44% заявяват, че могат да добавят нови валути към своите активи. Според МВФ 59% от световните валутни резерви за 12,7 трлн. долара са в щатски долари, а останалата част са в евро, йени или британски лири.

Проучването показва още, че 42% обмислят вложения в облигации, свързани с инфлацията, а 23% обмислят и вложения в злато.

Друг мениджър на резерви от Америка казва, че се увеличават покупките на китайски облигации, облигации, свързани с инфлацията, и злато.

Централните банки, като много инвеститори, се борят със спада на доходността по облигациите през последното десетилетие, което води до глобален "лов за доходност" и пренасочване на инвестициите към по-рискови активи. Много от най-безопасните облигации предлагат отрицателна възвръщаемост, след като инфлацията се вземе предвид.

Проучването подчертава "предизвикателството да се запази капитала, пред което е изправен големият брой мениджъри на резерви, които притежават портфейли, в които доминират предимно държавни облигации с висок рейтинг“, коментира Бърнард Алтшулър от HSBC.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Кадър на деня за 24 юли