Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Черен Петък 2020: Кои акции да си купите?

Как да изберете правилните акции за електронна търговия и технологични акции, към които да насочите своите инвестиции на фона на масовата истерия за пазаруване

Черен Петък 2020: Кои акции да си купите?

Периодът преди и след Деня на Благодарността в САЩ е свързан с усилено пазаруване и може да се каже, че поставя началото на голямото пазаруване за коледните и новогодишни празници. Тези навици на потребителите вече отдавна са излезли извън пределите на САЩ и са завладели почти цял свят.

Това е причината този период в края на ноември да е от ключово значение за компаниите за продажби на дребно, съответно и за компаниите за електронна търговия. Инвеститорите пък се опитват да намерят коя от тези компании е най-добре позиционирана да спечели по време на този период, за да закупят нейни акции и да се опитат да се възползват от завишените продажби.

Черен Петък е името, дадено на първия ден след Деня на Благодарността и е едно от най-важните събития за потребителите и много компании по света. В същото време Киберпонеделник е понеделникът след уикенда за Деня на Благодарността, на който потребителите се връщат на работа и могат да пазаруват онлайн.

1.     Черен Петък е по-важен за продавачите на дребно с физически магазини

2.     Киберпонеделник е с по-голямо значение за компаниите за електронна търговия

Разбира се, по време на завишения потребителски интерес в този период много други компании също могат да се възползват. Някои от тях ще обсъдим малко по-надолу в статията.

През 2019 година онлайн продажбите на Черен петък достигнаха 7,4 милиарда долара, а тези на Киберпонеделник надхвърлиха 9 милиарда долара. Това бяха рекордни стойности и за двата дни за пазаруване.

Разходите по време на този период може да се използват за измерване на цялостното здравословно състояние на продажбите на дребно.

Особено силен или слаб период на пазаруване от Черен петък до Киберпонеделник може да има голямо влияние върху акциите на компании за продажби на дребно.

В същото време едни от най-пазаруваните стоки около Черен Петък и Киберпонеделник, особено в сегашния период на пандемия, са технологични продукти като лаптопи, компютри, таблети, смартфони, телевизионни и компютърни игри, аксесоари и тн. Следователно технологичните компании също могат да се окажат печеливши от истеричното пазаруване в този период на годината.

Да разгледаме с повече подробности как да изберете правилните акции за електронна търговия и технологични акции, към които да насочите своите инвестиции на фона на масовата истерия за пазаруване.

Как да изберете точните акции за електронна търговия?

Въпреки че електронната търговия може да изглежда като прост бизнес модел, всъщност има няколко различни видове компании за електронна търговия, като всеки има своите особености.

Отдолу можете да намерите една класификация на бизнес моделите в тази индустрия:

•     Директни продавачи: Тези компании функционират точно като физическите магазини, но работят онлайн. Директните продавачи притежават инвентара си и продават стоки на клиенти. Пример за подобна компания е най-големия играч в таи индустрия - Amazon.

•     Места за пазаруване: Те функционират като платформи, които свързват купувачи и продавачи и печелят, като вземат комисиона от продажбите и предоставят други услуги за търговците. Някои компании за електронна търговия работят както като пазари, така и като директни продавачи. Примери за места за пазаруване са други големи играчи в тази индустрия като Ebay и Etsy.

•     Доставчици на софтуер: Тези компании осигуряват облачен софтуер, който улеснява транзакциите и други функции като маркетинг, обслужване на клиенти и управление на продажбите. Shopify е една популярна компания от този тип.

•     Логистика/доставки: Те отговарят за доставянето на стоките до домовете на клиентите. UPS и FedEx са сериозни играчи при тези компании за електронна търговия.

Всеки инвеститор ще направи своя избор към кой вид компании за електронна търговия да насочи своите капитали. Все пак е препоръчително целият капитал, предвиден за инвестиции в тази индустрия, да не се насочва към една-единствена компания или само един вид от споменатите компании, за да се постигне диверсификация на портфейла.

Сред най-големите печеливши акции на компании за електронна търговия в периода около Черен петък и Кибер понеделник може да се окажат:

•     Amazon
•     Alibaba
•     JD
•     Walmart
•     Groupon

На следващото изображение можете да намерите графика на цената на акциите на гиганта в продажбите на дребно Amazon:

Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5

След като разбрахте кои може да са най-горещите акции на компании за електронна търговия в периода около Черен петък и Киберпонеделник, да видим и кои вероятно ще са най-интересните технологични акции през този период.

Как да изберете най-добрите технологични акции?

За да получите по-ясна представа за различните видове технологични компании, в които можете да инвестирате, ще ги разделим условно на 5 широки категории, които може и да се допълват една друга:

•     Софтуерни компании: Тези компании пишат код на различни програмни езици, който допринася за техните основни продукти като софтуер, софтуерни технологии, разработване и разпространение на софтуерни продукти. Microsoft е най-големият доставчик на софтуер в света.

•     Хардуерни компании: За разлика от софтуерните компании, хардуерните произвеждат физически технологии, които всеки може да докосне, като компютри, смартфони, принтери, твърди дискове, модеми и тн. Cisco е пример за подобна компания.

•     Производители на микрочипове: Технически, производителите на микрочипове за компютри принадлежат към хардуерните компании. Те помагат на машините да работят. Intel е най-голямата компания, която произвежда микрочипове.

•     Доставчици на информация по интернет: Това са всички уебсайтове, които посещавате ежедневно, за да получите някаква информация. Тези компании могат да включват някои много популярни компании като Google и Facebook, и до голяма степен се осланят на рекламите и продажбите.

•     Телекомуникации: Този вид технологични компании помагат за свързването, като предоставят връзка с интернет. Пример за подобни компании са Verizon и AT&T. Най-големият двигател на тези компании изглежда ще е навлизането на 5G технологията.

Да видим кои акции от технологичния сектор може да се възползват от този важен период на годината:

•     Apple
•     Amazon
•     Microsoft
•     Dell
•     Gamestop

Отдолу можете да намерите графика на цената на акциите на Apple:

Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5

Разбира се, изборът кои акции да добави към портфолиото си преди голямото пазаруване около Черен петък, Куберпонеделник и Коледа, е персонално решение на всеки инвеститор.

Как да започнете търговия с акции за електронна търговия?

След като знаете какво е електронна търговия, какви са различните компании за онлайн търговия, защо да започнете инвестиции в акции на компании за електронна търговия, колко пари да отделите и как да инвестирате в тези компании е време да преминете към по-интересната практическа част, а именно да направите своята инвестиция в акции за електронна търговия..

Това може да направите само в три стъпки:

1.     Отворете сметка за търговия с акции
2.     Изтеглете Вашата платформа за търговия с акции
3.     Отворете прозорец "Нова поръчка" и направете първата си сделка!

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Десислава Попова
Още по темата: Други търговия с акции

Последни новини

Още по темата

Коментари ()


Още от Други
Дневникът на една икономическа криза