Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Членките на МВФ обещаха да не използват валутите си като търговско оръжие

Сред обещанията е и засилване на диалога, свързан с търговията

Членките на МВФ обещаха да не използват валутите си като търговско оръжие

Снимка: Архив Ройтерс

Международният валутен фонд заяви днес, че членовете му обещават да се въздържат от конкурентни валутни девалвации и да засилят диалога, свързан с търговията, тъй като ескалиращите търговски конфликти и по-високите разходи по заемите заплашват глобалния растеж, предава Ройтерс.

Споразумението беше сключено, след като министърът на финансите на САЩ Стив Манучин отново изрази притесненията си относно отлабването на юана спрямо долара - спад, който според подозренията на Вашингтон може да има за цел да даде търговско предимство на китайския износ и да компенсира американските мита.

В комюнике, издадено от управляващата комисия на МВФ, държавите членки също така се съгласяват да обсъдят начините за подобряване на Световната търговска организация, така че тя да може да адресира по-добре търговските спорове.

“Потвърждаваме, че свободната, справедлива и взаимно изгодна търговия и инвестиции в стоки и услуги са ключови двигатели за растеж и създаване на работни места”, се казва в изявлението на Международния валутен и финансов комитет. “Ще се въздържаме от конкурентни девалвации и няма да насочваме нашите валутни курсове с конкурентни цели”.

Още по темата

Опасенията, че ескалиращото глобално напрежение в търговията и растящите лихвени проценти в САЩ могат да засегнат растежа, разтърсиха световните пазари през последните дни и доведоха до предупреждения за повишени рискове от страна на финансовите лидери, които се събраха на годишните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка. Събитията се провеждат на индонезийския курортен остров Бали.

“Възстановяването е все по-неравномерно, а някои от идентифицираните по-рано рискове се проявяват частично”, гласи още комюникето, визирайки митата.
 

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Глобалният енергиен пазар става свидетел на мащабно пренасочване на инвестициите