IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Членките на МВФ обещаха да не използват валутите си като търговско оръжие

Сред обещанията е и засилване на диалога, свързан с търговията

11:50 | 13.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Международният валутен фонд заяви днес, че членовете му обещават да се въздържат от конкурентни валутни девалвации и да засилят диалога, свързан с търговията, тъй като ескалиращите търговски конфликти и по-високите разходи по заемите заплашват глобалния растеж, предава Ройтерс.

Споразумението беше сключено, след като министърът на финансите на САЩ Стив Манучин отново изрази притесненията си относно отлабването на юана спрямо долара - спад, който според подозренията на Вашингтон може да има за цел да даде търговско предимство на китайския износ и да компенсира американските мита.

В комюнике, издадено от управляващата комисия на МВФ, държавите членки също така се съгласяват да обсъдят начините за подобряване на Световната търговска организация, така че тя да може да адресира по-добре търговските спорове.

“Потвърждаваме, че свободната, справедлива и взаимно изгодна търговия и инвестиции в стоки и услуги са ключови двигатели за растеж и създаване на работни места”, се казва в изявлението на Международния валутен и финансов комитет. “Ще се въздържаме от конкурентни девалвации и няма да насочваме нашите валутни курсове с конкурентни цели”.

Опасенията, че ескалиращото глобално напрежение в търговията и растящите лихвени проценти в САЩ могат да засегнат растежа, разтърсиха световните пазари през последните дни и доведоха до предупреждения за повишени рискове от страна на финансовите лидери, които се събраха на годишните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка. Събитията се провеждат на индонезийския курортен остров Бали.

“Възстановяването е все по-неравномерно, а някои от идентифицираните по-рано рискове се проявяват частично”, гласи още комюникето, визирайки митата.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още