IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждестранните инвеститори наводниха саудитския пазар

Инвеститори извън Персийския залив са осъществили нетни покупки за около 3,56 млрд. риала (950 млн. долара) през седмицата, завършила на 19 декември

19:34 | 23.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Международните инвеститори са били най-големите купувачи на акции в Саудитска Арабия миналата седмица, когато петролният гигант Saudi Aramco започна да бъде включван към основните индекси, проследяващи акциите на развиващите се пазари.

Инвеститори извън Персийския залив са осъществили нетни покупки за около 3,56 млрд. риала (950 млн. долара) през седмицата, завършила на 19 декември. Това показват данни, предоставени от фондовата борса в страната. Най-много покупки са били направени от квалифицирани чуждестранни институционални инвеститори.

Миналата седмица финансовата компания MSCI Inc. прибави Aramco в индекса си за състоянието на развиващите се пазари, стимулирайки покупките на акции от пасивни фондове. FTSE Russell и S&P Dow Jones също прибавиха книжата на компанията заради размера на първичното публично предлагане. И макар че чужденците като цяло избягват IPO-то на саудитския гигант заради скъпата оценка, наред с други притеснения, то мениджърите, които следят пасивно индексите трябва да купуват акции на Aramco, за да са в синхрон с промените.

Въпреки всичко притокът на средства от чужбина не бе достатъчен, за да задържи цената на книжата на върха й, достигнат след листването. Акциите на производителя поевтиняха с 3,5% миналата седмица, изтривайки една трета от ръста след най-голямото IPO в света.

Инвеститори от шестчленния Съвет за сътрудничество в Персийския залив, частни лица и институционални инвеститори от Саудитска Арабия – ключови за IPO-то, са били нетни продавачи през миналата седмица, показват още данните на фондовата борса.

Според Мари Салем от Daman Securities се очакват по-ниски търговски обеми на книжата на Aramco спрямо първите дни на търговия. „Все пак би трябвало да станем свидетели на известен отлив, който ще се появи на по-късен етап, най-вече от страна на чужденците“, посочва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още