Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Citi: Близкият изток ще излезе от рецесията по-късно от другите държави

Глобалното възстановяване също може да се измести във времето, казва Дейвид Ливингстън, главен изпълнителен директор в американския банков гигант

Citi: Близкият изток ще излезе от рецесията по-късно от другите държави

Снимка: Bloomberg

Много е вероятно Близкият изток да излезе от рецесия по-късно от някои други части на света, но все пак статутът на Саудитска Арабия като най-голямата регионална икономика ще ѝ осигури добър достъп до пазарите на дългове. Това стана ясно от думите на Дейвид Ливингстън, главен изпълнителен директор на американския банков гигант Citi, за Европа, Близкия изток и Африка, по време на онлайн дискусия на компанията, посветена на уроците от коронакризата и перспективите пред световните икономики.

„Повечето хора очакват по-рязко възстановяване в региона на Близкия изток през 2021 г., което донякъде обаче се забавя. В Citi считаме, че и глобалното възстановяване може да се измести във времето“, каза той.

„Бих казал, че най-голямата икономика в региона и наличието на много инвестируемо богатство в кралството дава на Саудитска Арабия достъп до ликвидност, както и възможност за финансиране на правителствения бюджет. Със сигурност международните капиталови пазари ще продължат да играят важна роля в този процес, но не може да се разчита само на тях“, посочи Ливингстън. Той подчерта, че обстановката се усложнява на пазарите на вътрешен дълг, особено в контекста на разглеждането им като ресурс за набиране на средства. 

Още по темата

Citi участва в някои от големите емисии ценни книжа на Саудитска Арабия, включително и в предлагането на Saudi Aramco за 12 млрд. долара миналата година.

Ливингстън подчерта, че е подходяща стратегия компанията да обмисли финансирането на своята амбициозна дивидентна политика отчасти чрез издаване на дълг.

„Вътрешният пазар на дълг в кралството вече узрява, а с него и възможността финансирането да бъде по-балансирано и да не се разчита толкова много на  международните капиталови пазари. Това е много добра стратегия“, изтъкна той.

Според него не са съществени опасенията, че управляващите в Саудитска Арабия са прибегнали до мерки за строги икономии в отговор на икономическата криза и блокирането на множество производства в резултат на пандемията. „Бих казал, че икономиите не са значителни, защото в крайна сметка голямото предизвикателство с COVID-19 е вредата, която вирусът нанася на икономиките, в частност на отделните бизнес субекти, на малкия бизнес, на малките магазини, но и на големите корпорации. И именно тук е разковничето – да се намери баланс между спасяването на поминъка на малките и спасяването на големите, а това не е никак лесно“, каза още Дейвид Ливингстън.

Относно икономическия растеж в региона и перспективите пред глобалната търговия той предупреди, че няма нужда да „се гледа твърде песимистично върху сегашния депресивен климат“.

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Младите хора може да бъдат белязани от пандемията до края на трудовия си живот