IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Coface: Глобалният БВП ще нарасне през 2021 г., но възстановяването ще е неравно

Кредитният застраховател прогнозира увеличение на глобалната търговия с 6,7%

19:23 | 09.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ръст на световния брутен вътрешен продукт (БВП) с 4,3% през 2021 г. и увеличение на глобалната търговия с 6,7% прогнозират експертите от компанията за кредитно застраховане Coface.

Една година след началото на пандемията от COVID-19, която предизвика най-голямата глобална рецесия след края на Втората световна война, икономиките започват постепенно възстановяване, което обаче е неравномерно. Това стана ясно по време на виртуална среща с медиите в рамките на ежегодната Конференция за управление на риска на Coface в Париж.

кофас кофас

Според експертите зрелите икономики са в състояние да ваксинират поне 60% от населението си до лятото. Това би могло да ограничи вредите върху икономиките, които бяха нанесени вследствие на двете големи пандемични вълни през изминалата година.

От друга страна се наблюдава спад на фалитите през последното тримесечие на 2020 г. във всички региони в света: с 12% в световен мащаб, с 22% в еврозоната, с 19% в Азиатско-Тихоокеанския регион и с 3% в Северна Америка.

кофас кофас

„Това би могло да се обясни с плановете за държавна подкрепа на правителствата, продължението на които ще позволи на много бизнеси да оцелеят тази година. Въпреки това очакваме икономическият шок от 2020 г. да доведе до увеличаване на броя компании, изпаднали в несъстоятелност, особено в Испания, Франция, Италия и Германия“, коментира при представянето на данните Жулиен Марсили, главен икономист на кредитния застраховател.

„Бихме могли да кажем, че България е една от страните в региона на ЦИЕ, която успя да ограничи в известна степен неблагоприятните икономически последствия от пандемията. Това, разбира се, би могло да се промени драстично при навлизане на евентуална трета пандемична вълна през 2021 г. или при ограничаване на броя ваксинирани лица в страната“, подчерта Пламен Димитров, управител на "Кофас България", цитиран в прессъобщение на компанията.

В Барометъра за последното тримесечие на 2020 г. експертите от Кофас прогнозират неравномерно икономическо възстановяване през 2021 г. в световен мащаб, което се обяснява с осезаемите неравенства между държавите.

Докато развитието на Китай и други азиатски икономики стимулира глобалния растеж, големите икономически сили няма да се върнат до нивата на БВП, отчетени отпреди кризата. За страните, силно зависими от сектора на услугите (като Испания или Обединеното кралство) или които изостават в процеса на ваксинация, ще е необходимо повече време за възстановяване.

кофас кофас

От друга страна, се наблюдава и неравномерно развитие в икономическите сектори. Сред тях най-силно осезаемият растеж се пада на автомобилостроенето, което отчете благоприятно развитие през втората половина на 2020г., последвано от строителството и химическата промишленост.

Фактор за неравномерното възстановяване е и повишеното неравенство в доходите в рамките на държавите. По-нискоквалифицираните работници, младите хора и жените са изгубили работата си вследствие на икономическата криза.  Нещо повече, примери от предишни епидемии през 21-ви век подчертават, че това увеличаване на неравенството в доходите ще бъде дълготрайно и ще насърчи осезаемото социално недоволство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още